Isnin, 19 April 2010

CONTOH PENDAHULUAN JENIS DEFINISI(7)

Kanak-kanak gemar makan makanan ringan atau ‘junk food’. Nyatakan langkah-langkah yang sesuai bagi membendung masalah tersebut.

(A1)Makanan ringan dapat ditakrifkan sebagai makanan segera yang tidak mempunyai apa-apa khasiat di dalam kandungannya.

(A2)Makanan ringan menjadi semakin popular apabila wujudnya kiosk makanan segera seperti ‘Mc Donald’, ‘KFC’ dan sebagainya di merata-rata tempat di negara kita seperti cendawan tumbuh selepas hujan .

(A3)Hal ini menyebabkan kebanyakan daripada kanak-kanak menjadikan makanan ringan ini sebahagian daripada menu harian mereka tanpa mengetahui tentang keburukan makanan tersebut.

(A4)Justeru,pelbagai pihak perlu mengambil langkah-langkah yang berkesan bagi menangani masalah ini daripada terus berpanjangan.

PERENGGAN LENGKAP

Makanan ringan dapat ditakrifkan sebagai makanan segera yang tidak mempunyai apa-apa khasiat di dalam kandungannya. Makanan ringan menjadi semakin popular apabila wujudnya kiosk makanan segera seperti ‘Mc Donald’, ‘KFC’ dan sebagainya di merata-rata tempat di negara kita seperti cendawan tumbuh selepas hujan .Hal ini menyebabkan kebanyakan daripada kanak-kanak menjadikan makanan ringan ini sebahagian daripada menu harian mereka tanpa mengetahui tentang keburukan makanan tersebut.
Justeru,pelbagai pihak perlu mengambil langkah-langkah yang berkesan bagi menangani masalah ini daripada terus berpanjangan.

14 ulasan:

 1. bolehkah saya copy paste?

  BalasPadam
 2. nak copy bleh ?

  BalasPadam
 3. boleh saya copy?

  BalasPadam
 4. boleh saya copy?

  BalasPadam
 5. bleh sya copy sbgai rujukan????

  BalasPadam
 6. mcm mana sya nak minta kbnaran nak cOpy ni???

  BalasPadam
 7. boleh saya copy?

  BalasPadam
 8. nak copy blh x

  BalasPadam
 9. boleh tak nak copy

  BalasPadam