Khamis, 7 April 2011

Kebaikan Internet (Karangan Rangsangan)

Kebaikan Internet

Internet merupakan media yang sangat berpengaruh pada masa ini.Terdapat pelbagai manfaat yang boleh diambil melalui penggunaan internet.

Antaranya ialah kita dapat berhubung dengan sesiapa jua seantero dunia pada bila-bila masa dan di mana jua.Tamsilnya,kita boleh menghantar e-mel atau bersembang.

Selain itu,kita juga boleh mendapatkan pelbagai maklumat melalui internet.Sebagai contoh,kita boleh menyelusuri laman-laman web yang ada untuk mendapatkan maklumat.

Berita-berita dari dalam dan luar negara juga dapat diketahui dengan mudah dan cepat.Tamsilnya,kita boleh pergi ke laman web yang menyediakan akhbar dalam talian dan membacanya.

Di samping itu,kita tidak perlu beratur untuk membayar sebarang bil kerana kita boleh membayar secara ’online’.Hal ini demikian kerana pihak-pihak bank telah menyediakan khidmat internet bagi memudahkan pelanggan mereka menyelesaikan urusan perbankan mereka.

Kesimpulannya,terdapat banyak kebaikan internet.Namun kita perlu berwaspada agar penggunaan internet tidak memudaratkan kita.

125 patah perkataan.

159 ulasan:

  1. Karangan yang menarik. Izinkan saya mengambilnya sebagai bahan p&p. Terima kasih

    BalasPadam
  2. boleh x sy copy???sy de ujian lisan utk spm

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya nak copy ni nk kasi kat dak2 drjah 4 leh?

      Padam
    2. sye nk copy boley??

      Padam
    3. I follow to copy

      Padam
  3. boleh i salin...

    BalasPadam
  4. boleh saya salin ?

    BalasPadam
  5. boleh saya salin

    BalasPadam
  6. bagi orang copy la. sharing is caring

    BalasPadam
  7. Boleh tak saya salin sebab ada ujian lisan sekolah

    BalasPadam
  8. soo pendek knp..haizz!!!

    BalasPadam
  9. saya nk salin ye...harap diizinkan..terima kasih

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum, dh tercopy maaflah lupa nak minta izin. minta dihalalkan. terima kasih.

    BalasPadam
  11. boleh x sy salin?

    BalasPadam
  12. Minta izin salin, harap diizinkan. Terima Kasih

    BalasPadam
  13. boleh tak saya nak salin.terima kasih ya.

    BalasPadam
  14. boleh copy?

    BalasPadam
  15. karangan sangat baik ... saya amat sukakan karangan awak... boleh saya salin...

    BalasPadam
  16. saya nak salin ..boleh ya?
    ni untuk plbs sekolah.terima kasih.harap maklum. =))

    BalasPadam
  17. Saya boleh salinkah?

    BalasPadam
  18. Saya mahu salin boleh ya...

    BalasPadam
  19. boleh saya salin

    BalasPadam
  20. nak copy!harap dizinkan!pleasa

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok no problem :p

      Padam
    2. x payah bagi dier! giler!

      Padam
  21. nak copy bleh nk buat projek yerrr

    BalasPadam
  22. minta copy?

    BalasPadam
  23. boleh x saya copy?

    BalasPadam
    Balasan
    1. X BOLEH!!!!!!!!!!!

      Padam
  24. terlampau pendek la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nakk panjang buat laa sendiri xD

      Padam
    2. ko buat lah sendiri! x yah nak over arr!!!

      Padam
  25. saya copy ekk :) utk buat revision bg persiapan ujian bulanan bersertakan pertandingan esei :) Thank you .

    BalasPadam
  26. i want salin

    BalasPadam
  27. boleh x saya nak copy...

    BalasPadam
  28. izinkan saya untuk mengambilnya sebagai ujian lisan saya..terima kasih

    BalasPadam
  29. izinkan saya untuk menyalinnya ..... terima kasih

    BalasPadam
  30. izinkan saya untuk menyalinnya . Tolong yee cikgu saya suruh cari karangan untuk kerja sekolah saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. tolonglah benarkan saya menyalinnya

      Padam
  31. sy nak ambil sedikit utk idea

    BalasPadam
  32. boleh sy copy....sye nk ambil sdikit sbgai idea dlm karangan

    BalasPadam
  33. boleh sy copy.....harap diizinkan

    BalasPadam
  34. karangan yang mantap...
    izin kan saya untuk menyalin........

    BalasPadam
  35. bole saya salin..

    BalasPadam
  36. mintak izin....nk copy
    krngan niew okey walaupon
    ringkas :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy nak copy........ plsss....
      cikgu suroh....

      Padam
  37. wow............n c b x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. de n c b x tu padia????

      Padam
  38. bleh sy nk copy,...????

    BalasPadam
  39. tolong izinkan saya untuk menyalinkannya......terima kasih

    BalasPadam
  40. Tips untuk copy diatas adalah
    1.Hightlight sume tu
    2.tkan CTRL+C
    3.paste Microsoft Word

    HAHAHHAHAHAHA......x yah minta izin la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn marah admin.....muahahahahaha

      Padam
  41. tolong izinkan saya untuk copy karangan ini boleh...???
    saya nak buat untuk plbs ni......

    BalasPadam
    Balasan
    1. tkan CTRL+C jer

      Padam
  42. thank u .........
    atas karangannye......
    karangan yg baik dan bagus.......

    BalasPadam
    Balasan
    1. welcome......
      terima kasih kerana memuji saye.........
      ^v^

      Padam
  43. bolehkah saya salin ini bahan rangsangan utk ambil karangan utk mengambil isi-isinya

    BalasPadam
  44. boleh saya salin...

    BalasPadam
  45. boleh saya copy

    BalasPadam
  46. lawa n kreatif blog ni....saye suke sangat n thanx for the information

    BalasPadam
  47. karangan umum mengenai kebaikan internet yg pnjngnye lebih 500 pth prktaan xde kew??
    Apepun,, nk mintak izin copy utk rujukan..:)

    BalasPadam
  48. nk mntax izin ni ,,, sdye nk copy bley x sbb nk buat rujukan

    BalasPadam
  49. MaSwAnie Sofea27 Mei 2012 10:46 PG

    ssy nk mintak izin nk copy karangan nie.. bleh tak..??? cuz sy nk buat revision utk exam nanti..

    BalasPadam
  50. mintak copy

    BalasPadam
  51. nak copy jgk.. bleh ye..

    BalasPadam
  52. izin kn sya copy krangan nie yerr..

    BalasPadam
  53. izin saya copy krngn ini.

    BalasPadam
  54. boleh copy???

    BalasPadam
  55. boleh copy please!!!!!!

    BalasPadam
  56. izinkan sy copy...tq

    BalasPadam
  57. sya nk copy bleh

    BalasPadam
  58. boleh sya slin?

    BalasPadam
  59. bleh sye copy??

    BalasPadam
  60. nak copy..blehla..nak buat isi karangan..

    BalasPadam
  61. nak salin leh
    terpaksa dh nie
    pasai dh tak da idea
    sebab i have no idea

    BalasPadam
  62. bleh sye slin?

    BalasPadam
  63. saya nak copy karangan di atas
    tolong beri kebenaran

    BalasPadam
  64. saya nak copy karangan di atas
    tolong beri kebenaran

    BalasPadam
  65. sye nk salin ley x?

    BalasPadam
  66. hi..karangan ni best..boleh x saye copy karangan ni sebab i ade pertandingan menulis karangan???..pls saye nak copy..blh tak..??

    BalasPadam
  67. saya nk copy....

    BalasPadam
  68. boleh saya nk copy.....

    BalasPadam
  69. Ringkas dan mudah difahami,bagus!!!!!

    BalasPadam
  70. izinkan saya copy....

    BalasPadam
  71. bolehkah saya copy
    ribuan terima kasih
    :)

    BalasPadam
  72. karangan yang baik.boleh saya copy.

    BalasPadam
  73. karagan yang baik.boleh saya copy

    BalasPadam
  74. assalammualaikum...sye nk copy karangan nie,bleh????

    BalasPadam
  75. Boleh saya copy . Nakk buat ujian lisan :))

    BalasPadam
  76. boley sye copy..

    BalasPadam
  77. krgn yg hebat izinkan saya copy....



    BalasPadam
  78. Bahase ape you gune nih. Euwww, hey ur guys , ade karangan lebih baik dripade ney .. I just nk bagi opinion sje yee.

    BalasPadam
  79. boleh copy?

    BalasPadam
  80. boleh copy???

    BalasPadam
  81. contoh karangan yang baik...

    BalasPadam
  82. minta kebenaran nak share ilmu dalam blog ni..terima kasih

    BalasPadam
  83. Good and inpresif..huhu

    BalasPadam
  84. saya guru bahasa melayu tingkatan 3...boleh saya meniru karangan ini sbgi contoh? :)

    BalasPadam
  85. saye nak minta izi untuk menyalin karangan ini boleh
    terima kasih

    BalasPadam
  86. Perhatian, kamu semua haram untuk mengambil semua maklumat ini!!! kerana............................................................... kamu boleh meng'copy'nya dan tidak boleh mengambilnya ...hahaha...terima kasih kerana menghargai jasa saya... :D

    BalasPadam
  87. saya nak mintak izin menyalin karangan ini boleh......


    BalasPadam
  88. RASHWINI RAGEVAN15 Jun 2013 10:04 PG

    memang karangan ini berfaedah utk saya

    BalasPadam
  89. saya nak copy bleh tak sebab saya ada ujian PBS di sekolah

    BalasPadam
  90. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  91. Saya nak copy boleh, nak buat rujukan untuk trial. terima kasih

    BalasPadam
  92. izin kan sye salin

    BalasPadam
  93. saya nak copy please///?!!!!!

    BalasPadam
  94. saya nak copy
    TOLONG

    BalasPadam
  95. terima kasih selamat mrnyambut hari kemerdekaan

    BalasPadam
  96. boleh saya copy

    BalasPadam
  97. BOLEH COPY??????

    BalasPadam
  98. izuinkan ambil karangann ini.

    BalasPadam
  99. hoi lancau u copy copy lah nak minta izin kepada si gatal ni dia kongkek dengan aku

    BalasPadam
  100. hoi lancau u copy copy lah nak minta izin kepada si gatal ni dia kongkek dengan aku

    BalasPadam
  101. sorry sbb x mintak izin ..harap dihalalkan :)

    BalasPadam
  102. soooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo pendekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    BalasPadam
  103. apakah karangan ini

    macam bayi tulis

    BalasPadam
  104. saya nak salin
    terima kaish

    BalasPadam
  105. hai cikgu . saya dari smkut [SEKOLAH MENEGAH KEBANGSAAN ULU TIRAM] DARI JOHOR BAHARU. SAYA MAU SALIN KARANGAN INI UNTUK BUKU CITRA SAYA

    BalasPadam
  106. nak copy blh? nak buat keje sk..plezzz

    BalasPadam
  107. OMG !! Mengapa karangan ini sangat buruk ??!! ==

    BalasPadam
  108. nak copy boleh

    BalasPadam
  109. nak copy boleh...plz

    BalasPadam
  110. minta izai untuk copy .terima semoga anda murah rezeki

    BalasPadam
  111. saya buat karangan sebab saya nak salin

    BalasPadam
  112. nak salin,, buat ujian lisan

    BalasPadam
  113. ringkas-lah

    BalasPadam
  114. .......sye nk mntk izin....blh sye salin karangan yg awk buat ....please .....


    BalasPadam
  115. nak salin boleh

    BalasPadam
  116. :D nak salin .........................

    BalasPadam
  117. saya nk mintak izin boleh saya copy karangan ni tak

    BalasPadam
  118. saya nk copy please

    BalasPadam
  119. saya nak copy ,,,,,,,,,,,,,,, untuk persiapan upsr

    BalasPadam
  120. bolehkah saya copy ? saya nak membuat persiapan PT3.. Plzzz

    BalasPadam
  121. cikgu.. boleh saya salin...

    BalasPadam
  122. can I copy this?

    BalasPadam
  123. Karangan bagus cuma kurang perkataan dan bila baca cepat habis. Oleh kerana saya suka membaca karangan, saya komen karangan awak bagus... 15/30 markah. GOOD

    BalasPadam
  124. sye dh trcopy... minte dihllkn ye..

    BalasPadam
  125. saya nk copy karangan ni boleh kan.. please

    BalasPadam
  126. bolehkah saya copy, sudah nak peperiksaan

    BalasPadam