Isnin, 24 Januari 2011

Karangan Rangsangan (Warga Tua) Karangan Lengkap

Huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha untuk membantu warga tua.

Kebelakangan ini warga tua sering disisihkan oleh masyarakat. Hal ini demikian kerana mereka dianggap tidak lagi dapat memberikan apa-apa sumbangan kepada masyarakat. Sememangnya tanggapan ini salah kerana warga tua ini perlu dibantu bagi meneruskan sisa-sisa hidup mereka yang masih tinggal.

Antara usaha yang boleh dilakukan ialah pihak berwajib perlulah mendirikan rumah orang-orang tua bagi mereka yang memerlukannya. Sebagai contoh, ia boleh didirikan di setiap kawasan petempatan.Hal ini demikian kerana ia dapat menyediakan kediaman yang selesa bagi warga tua yang ketiadaan tempat tinggal.

Selain itu, pihak kerajaan juga perlu menyediakan skim perubatan istimewa bagi golongan tersebut. Tamsilannya, golongan tersebut boleh dikecualikan daripada sebarang bayaran sekiranya mendapatkan rawatan di hospital.Hal ini demikian kerana warga tua kebiasaannya sering mendapat penyakit dan kos rawatannya amat tinggi.

Seterusnya, warga tua juga seharusnya diutamakan semasa berurusan di kaunter perkhidmatan. Sebagai contoh,mereka boleh dikecualikan daripada beratur dalam barisan dan disediakan kaunter khas untuk mereka berurusan. Hal ini demikian kerana mereka tidak lagi mempunyai kekuatan fizikal untuk berbuat demikian.

Intihanya, warga tua perlulah dibantu bagi meringankan kesulitan yang mereka alami. Dengan ini, mereka akan berasakan diri mereka masih lagi dihargai oleh masyarakat di sekeliling mereka.

16 ulasan:

 1. nk copy.. please bg permssion..

  BalasPadam
 2. can i copy this passage

  BalasPadam
 3. nak copy leh...

  BalasPadam
 4. nak copy leh

  BalasPadam
 5. copy yea~ thx ;)

  BalasPadam
 6. nobody cares~~~

  BalasPadam
 7. Nak copy. Tak kira. Tak bagi pun. Tetap nak copy.

  BalasPadam
 8. nak copy..plese permission

  BalasPadam
 9. tak boleh guna copy,terus select all dan tarik ke Microsoft Office Word pun boleh

  BalasPadam
 10. saya nak copy this passage please give me permission.... please

  BalasPadam