Khamis, 20 Januari 2011

Karangan Rangsangan( Warga Tua)

Huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha untuk membantu warga tua.

PENDAHULUAN ISU SEMASA

A1)Kebelakangan ini warga tua sering disisihkan oleh
masyarakat.

A2)Hal ini demikian kerana mereka dianggap tidak lagi
dapat memberikan apa-apa sumbangan kepada masyarakat.

A3)Sememangnya tanggapan ini salah kerana warga tua ini
perlu dibantu bagi meneruskan sisa-sisa hidup mereka
yang masih tinggal.


PENGEMBANGAN ISI

A1)Antara usaha yang boleh dilakukan ialah pihak berwajib
perlulah mendirikan rumah orang-orang tua bagi mereka
yang memerlukannya.

A2)Sebagai contoh, ia boleh didirikan di setiap kawasan
petempatan.

A3)Hal ini demikian kerana ia dapat menyediakan kediaman yang
selesa bagi warga tua yang ketiadaan tempat tinggal.


A1)Selain itu, pihak kerajaan juga perlu menyediakan skim
perubatan istimewa bagi golongan tersebut.

A2)Tamsilannya, golongan tersebut boleh dikecualikan daripada
sebarang bayaran sekiranya mendapatkan rawatan di hospital.

A3)Hal ini demikian kerana warga tua kebiasaannya sering
mendapat penyakit dan kos rawatannya amat tinggi.


A1)Seterusnya, warga tua juga seharusnya diutamakan semasa
berurusan di kaunter perkhidmatan.

A2)Sebagai contoh,mereka boleh dikecualikan daripada beratur
dalam barisan dan disediakan kaunter khas untuk mereka
berurusan.

A3)Hal ini demikian kerana mereka tidak lagi mempunyai
kekuatan fizikal untuk berbuat demikian.


PENUTUP

A1)Intihanya, warga tua perlulah dibantu bagi meringankan
kesulitan yang mereka alami.

A2)Dengan ini, mereka akan berasakan diri mereka masih lagi
dihargai oleh masyarakat di sekeliling mereka.

1 ulasan:

  1. apa ke bodoh sangat blog sangat ni. Nak copy kena mintak kebenaran. Dari celah mana aku nak mintak kebenaran nya bodoh ? Puas dah aku komen mintak kebenaran tapi sunyi je tanpa respond. Macam gampang je blog ni. Nak sangat ajar, tapi main block block pulak. Pukimak betul. Eishhh, serabut aku dengan blog ni. Karangan taklah best mana pun. Ayat simple macam tadika je. Cilaka.

    BalasPadam