Isnin, 14 April 2014

Karangan Bahagian B


Karangan Cemerlang

Kata orang jauh perjalanan, luas pemandangan. Itulah yang telah saya alami sewaktu saya dan keluarga saya pergi bercuti ke Pulau Langkawi pada cuti sekolah tempoh hari. Suasana yang berlainan daripada tradisi masyarakat setempat yang tentu sahaja berbeza daripada tradisi masyarakat di tempat saya menambahkan keterujaan saya untuk terus meneroka pulau yang penuh bersejarah ini.

Kami bertolak ke Pulau Langkawi dengan menaiki pesawat Air Asia dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, Bayan Lepas. Penerbangan ini hanya memakan masa selama 25 minit. Sekitar pukul 11.00 pagi, kami akhirnya selamat mendarat di Lapangan Terbang Pulau Langkawi. Perasaan gembira bercampur teruja jelas sekali menguasai diri saya dan tanpa melengahkan lagi masa saya dan kakak saya segera bergambar bersama-sama.Setelah selesai bergambar, kami telah dijemput oleh pemandu pelancong tempat yang akan kami menginap. Kalau diikutkan sahaja gerak hati ini, ingin sahaja saya terus menjelajahi Pulau Mahsuri ini namun, atas menghormati permintaan ibu yang meminta agar kami berehat sahaja dahulu di hotel terpaksa saya turuti.

Destinasi pertama yang menjadi pilihan kami sekeluarga setelah merehatkan diri sebentar di hotel sudah tentu Pantai Chenang yang merupakan destinasi yang paling popular di Pulau Langkawi ini. Keindahan Pantai Chenang ini ternyata susah untuk diungkapkan melalui kata-kata. Saya,ibu dan kakak tidak melepaskan peluang untuk bergambar di sini. Orang yang paling gembira akan kunjungan kami ke pantai ini tentu sahaja adik lelaki tunggal saya, Adnan. Dia berasa sangat seronok mandi-manda di sini bersama dengan ayah saya.Selepas penat mandi-manda di pantai, kami memutuskan untuk terus pulang ke hotel bagi menikmati makan malam.

Keesokan paginya, kami telah dibawa oleh pemandu pelancong kami iaitu Pak Cik Rashid mengelilingi pulau ini. Kami sekeluarga juga telah dibawa untuk mengunjungi tempat-tempat menarik  dan bersejarah di pulau ini.Antara tempat yang telah kami lawati ialah Underwater World, Beras Terbakar, Telaga Tujuh, Gunung Mat Cincang, kilang minyak gamat,Tasik Dayang Buting dan akhir sekali destinasi wajib dilawati apabila berada di pulau ini iaitu Makam Mahsuri. Selepas penat mengunjungi tempat-tempat ini, kami telah dibawa oleh beliau untuk menjamu selera.

Pada hari terakhir di sini, kami sekeluarga telah berkunjung ke salah satu pusat beli-belah terletak di Pekan Kuah yang dikenali di seluruh negara. Kami telah menghabiskan masa dengan membeli pelbagai jenis cenderahati seperti coklat, minyak gamat dan pelbagai jenis pinggan  untuk ahli keluarga yang tidak dapat menyertai lawatan ini.


Sesungguhnya, semua kenangan dan pengalaman indah yang telah saya alami sewaktu berkunjung ke sini akan menjadi suatu memorabilia yang akan selalu terpahat di kotak minda saya ini.

73 ulasan:

 1. Karangan yg bagus

  BalasPadam
 2. karangan yang perfect

  BalasPadam
 3. bolehkah saya saling ?? Please ... ...

  BalasPadam
 4. saya juga mahun !!

  BalasPadam
 5. Bagus......

  BalasPadam
 6. mohon salin

  BalasPadam
 7. apelah x boleh copy pun.eeeeeeeeeeeeee bencilah .bodoh. rosli ni bukan mahor bm pun.dalah x handsome.

  BalasPadam
  Balasan
  1. woi jangan kurang ajar!!

   Padam
  2. hey,nalini ko ni knape kurang ajar sangat
   kau tu la yg bodoh x reti copy paste
   aq buat boleh je

   Padam
  3. hey,nalini ko ni knape kurang ajar sangat
   kau tu la yg bodoh x reti copy paste
   aq buat boleh je

   Padam
 8. Balasan
  1. diam lah bodoh nalini. dah lah muka macam babi lepas t cakap muka orang lain

   Padam
 9. Don't judge the book by it cover . Wah ! Marvelous 😊 . Yang suka judge handwriting org lain tu try la buat , jangan tengok format k . Buat teros , dah pandai sangat kan 😏 .

  BalasPadam
 10. karangan yg perfect

  BalasPadam
 11. mohon copy

  bagaimana tuan tahu bahwa saya tengah copy

  BalasPadam
  Balasan
  1. replylah encik saya nak tahu secret itu

   plzzzzzzzzzzz

   Padam
 12. boleh tak saya copy?? untuk bm...

  BalasPadam
 13. mohon copy bleh

  BalasPadam
 14. cantik karangan. dapat mengetahui pelbagai kosa kata

  BalasPadam
 15. plz.. mohon copy...

  BalasPadam
 16. it helps a lot in progress making karangan

  BalasPadam
 17. MOHON COPY

  BalasPadam
 18. mohon copy

  BalasPadam
 19. saya nak copy tq

  BalasPadam