Isnin, 14 April 2014

Karangan Bahagian B


Karangan Cemerlang

Kata orang jauh perjalanan, luas pemandangan. Itulah yang telah saya alami sewaktu saya dan keluarga saya pergi bercuti ke Pulau Langkawi pada cuti sekolah tempoh hari. Suasana yang berlainan daripada tradisi masyarakat setempat yang tentu sahaja berbeza daripada tradisi masyarakat di tempat saya menambahkan keterujaan saya untuk terus meneroka pulau yang penuh bersejarah ini.

Kami bertolak ke Pulau Langkawi dengan menaiki pesawat Air Asia dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, Bayan Lepas. Penerbangan ini hanya memakan masa selama 25 minit. Sekitar pukul 11.00 pagi, kami akhirnya selamat mendarat di Lapangan Terbang Pulau Langkawi. Perasaan gembira bercampur teruja jelas sekali menguasai diri saya dan tanpa melengahkan lagi masa saya dan kakak saya segera bergambar bersama-sama.Setelah selesai bergambar, kami telah dijemput oleh pemandu pelancong tempat yang akan kami menginap. Kalau diikutkan sahaja gerak hati ini, ingin sahaja saya terus menjelajahi Pulau Mahsuri ini namun, atas menghormati permintaan ibu yang meminta agar kami berehat sahaja dahulu di hotel terpaksa saya turuti.

Destinasi pertama yang menjadi pilihan kami sekeluarga setelah merehatkan diri sebentar di hotel sudah tentu Pantai Chenang yang merupakan destinasi yang paling popular di Pulau Langkawi ini. Keindahan Pantai Chenang ini ternyata susah untuk diungkapkan melalui kata-kata. Saya,ibu dan kakak tidak melepaskan peluang untuk bergambar di sini. Orang yang paling gembira akan kunjungan kami ke pantai ini tentu sahaja adik lelaki tunggal saya, Adnan. Dia berasa sangat seronok mandi-manda di sini bersama dengan ayah saya.Selepas penat mandi-manda di pantai, kami memutuskan untuk terus pulang ke hotel bagi menikmati makan malam.

Keesokan paginya, kami telah dibawa oleh pemandu pelancong kami iaitu Pak Cik Rashid mengelilingi pulau ini. Kami sekeluarga juga telah dibawa untuk mengunjungi tempat-tempat menarik  dan bersejarah di pulau ini.Antara tempat yang telah kami lawati ialah Underwater World, Beras Terbakar, Telaga Tujuh, Gunung Mat Cincang, kilang minyak gamat,Tasik Dayang Buting dan akhir sekali destinasi wajib dilawati apabila berada di pulau ini iaitu Makam Mahsuri. Selepas penat mengunjungi tempat-tempat ini, kami telah dibawa oleh beliau untuk menjamu selera.

Pada hari terakhir di sini, kami sekeluarga telah berkunjung ke salah satu pusat beli-belah terletak di Pekan Kuah yang dikenali di seluruh negara. Kami telah menghabiskan masa dengan membeli pelbagai jenis cenderahati seperti coklat, minyak gamat dan pelbagai jenis pinggan  untuk ahli keluarga yang tidak dapat menyertai lawatan ini.


Sesungguhnya, semua kenangan dan pengalaman indah yang telah saya alami sewaktu berkunjung ke sini akan menjadi suatu memorabilia yang akan selalu terpahat di kotak minda saya ini.

65 ulasan:

  1. Karangan yg bagus

    BalasPadam
  2. karangan yang perfect

    BalasPadam
  3. bolehkah saya saling ?? Please ... ...

    BalasPadam
  4. saya juga mahun !!

    BalasPadam
  5. Bagus......

    BalasPadam
  6. mohon salin

    BalasPadam
  7. apelah x boleh copy pun.eeeeeeeeeeeeee bencilah .bodoh. rosli ni bukan mahor bm pun.dalah x handsome.

    BalasPadam
    Balasan
    1. woi jangan kurang ajar!!

      Padam
    2. hey,nalini ko ni knape kurang ajar sangat
      kau tu la yg bodoh x reti copy paste
      aq buat boleh je

      Padam
    3. hey,nalini ko ni knape kurang ajar sangat
      kau tu la yg bodoh x reti copy paste
      aq buat boleh je

      Padam
  8. Don't judge the book by it cover . Wah ! Marvelous 😊 . Yang suka judge handwriting org lain tu try la buat , jangan tengok format k . Buat teros , dah pandai sangat kan 😏 .

    BalasPadam
  9. karangan yg perfect

    BalasPadam
  10. mohon copy

    bagaimana tuan tahu bahwa saya tengah copy

    BalasPadam
    Balasan
    1. replylah encik saya nak tahu secret itu

      plzzzzzzzzzzz

      Padam
  11. boleh tak saya copy?? untuk bm...

    BalasPadam
  12. mohon copy bleh

    BalasPadam
  13. cantik karangan. dapat mengetahui pelbagai kosa kata

    BalasPadam
  14. plz.. mohon copy...

    BalasPadam
  15. it helps a lot in progress making karangan

    BalasPadam
  16. MOHON COPY

    BalasPadam
  17. mohon copy

    BalasPadam