Selasa, 23 Februari 2010

Kosa Kata

1. marcapada = dunia sekarang ini

2. tamsil = contoh

47 ulasan:

  1. knapa sikit je? kalau btul2 nak buat blog ttg kosa kata buat lah lbih skit? ngok. malas sial

    BalasPadam
  2. sikitnye kosa katanya..

    BalasPadam
  3. sikit btul bhaa.!!
    dak da hasil.!

    BalasPadam
  4. omg....sooo little....wats d point of doing this blog....even i know those kosa kata earlier....u got 2 be serius in this...

    BalasPadam
  5. bengong ott...adew byk lagi lolx x reti nk explore lam blog nie kata...so baka...

    BalasPadam
  6. aduhhhhhhhhh!!!!!!!!nape ckit cgt nieyh de...??

    BalasPadam
  7. TAHNIAH KRNA ANDA BERJAYA BUAT LAWAK!!

    BalasPadam
  8. haizzz.....lebih baik aku balik tidur je...

    BalasPadam
  9. kalau nak kosa kata, beli la buku-buku kat kedai buku ataupun tanyelah kat cikgu...x usah leh duk complain kat sini...beruk-beruk sial yg mane duk complain!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Balada betul lah kau ni, kau yang sial

      Padam
  10. Arkib = arsip
    Angit = bau hangus

    Bedegap = kuat
    Bedelau = cantik
    Begajul = bandel
    Belacan = terasi
    Bengal = keras kepala
    Betik = pepaya
    Bile = kapan
    Bilis = teri
    Bingal = bandel
    Bomo = dukun, tabib, pawang
    Buluh = bambu
    Butang = kancing

    Calar = barut/parut, baret, goresan luka
    Cekau = kelahi
    Cencalok = acar yang terbuat dari teri halus, bawang, cabe
    Cindai = selendang
    Comel = cantik

    Dedah = buka, terbuka, membuka
    Degil = nakal, bandel
    Dikau = kamu

    Gasal = ganjil
    Gerubuk = lemari makan di dapur
    Gubal Sagu = makanan dari sagu yang digumpalkan
    Guli = kelereng

    Habuk = debu (bukan abu arang hasil pembakaran)

    Jolok = mengambil sesuatu dengan tongkat panjang/galah

    Kanun = meriam kecil, gerombolan/pasukan angkatan laut
    Kasut = terompah/sendal
    Kedekut = kikir, sangat pelit
    Kecoh = ribut
    Kemaruk = rakus
    Koret = sisa
    Koret-koret = sisa/mengorek
    Kude-kude = tempat duduk rendah

    Lanun = Perampok di laut, bajak laut
    Lapik = alas tikar
    Lasak = tak diam
    Lawa = cantik/ganteng
    Lempeng sagu = sejenis makanan dari sagu yang dibuat pipih/dadar
    Lokek = pelit (belum mencapai tahap kedekut)
    Longkang = parit/got/comberan
    Lori = truk
    Lucah = keji/kejam, kotor, tidak senonoh

    Marwah = harga diri
    Menyanyah = mengada-ada, berbicara tidak menentu
    Montel = gemuk
    Mustahak = penting, perlu, wajib, harus

    Nyanyok = agak lupa
    Nyiur = kelapa

    Pelasah = hajar
    Pelik = susah, rumit, sulit
    Penyamun = Perampok di darat dan di laut
    Perigi = sumur
    Pinggan = piring
    Pondok-pondok (bukan "pondok" dalam satu kata saja) = rumah-rumahan tanpa dinding
    Puan = perempuan

    Rasuah = sogokan
    Rengut = cemberut
    Resam = adat istiadat

    Selap/Nyelap = berlebihan
    Selipar = sendal
    Seluar = celana
    Sementung = cemberut
    Sempak = celana dalam
    Senarai = daftar, catatan
    Sengak = sombong/angkuh
    Seronok = senang, gembira
    Sotong = cumi-cumi
    Sudu = sendok
    Suluh = lampu

    Tamadun = budaya
    Tambul = makanan ringan
    Tayang = tampar pelan
    Telajak = terlewat
    Tekeng = bandel
    Tembilang/Sembilang/Taji/Baji = alat untuk melobang tanah
    Tempias = percikan air
    Tempoyak = makanan dari durian yang diasamkan
    Teruk = parah, susah, sulit
    Tesasol = tersalah cakap/bicara
    Tingkap = jendela
    Tuah = untung, berkah
    Tungkus lumus = kerja keras

    Zuriat = anak cucu keturunan

    KOSA KATA UNTUK PELAJAR PELAJAR YG MAHU!! :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih

      Padam
    2. Bagus la pandailah awk daripada orang yang Buat bloqq niiiii

      Padam
    3. trima kasih...

      Padam
    4. x menolong langsung

      Padam
    5. thank you .

      Padam
    6. CAN I COPY THESE KOSA KATA??

      Padam
  11. kkalau tnya cikgu jer ape gunenyo blog kosa kate nih...."pandaaaaiiii"

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, betul, betul

      Padam
  12. dah tak reti explore blog tuh diam lah.. sakai apa bising bising dkat sini?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ntah bodoh,babi sial

      Padam
    2. perlu ke mencarut ????

      Padam
    3. ok lha emauaaaahhhhhh

      Padam
  13. sapa kata x reti da ........

    BalasPadam
  14. kalau tak nak beli buku kosa kata kat kedai. tengok je kat sini (contoh-contoh kosa kata)hihi........

    BalasPadam
  15. sikit gilo orang nak buat kije susah waduh waduh

    BalasPadam
  16. klu blh buh la lg byk...

    BalasPadam
  17. Aish . Tak paham la om !

    BalasPadam
  18. apa maksud mencencang?????????????????????????????

    BalasPadam
  19. hi, iam darshan..................////////////////

    BalasPadam
  20. apa maskud mencalar,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    BalasPadam
  21. Sikit lalueeeee juak....bgus x pyh briik...babiii

    BalasPadam
  22. banyak sungguh ang ni merapu..

    BalasPadam
  23. Balasan
    1. wow best lah.,.. dapat belajar :)

      Padam
  24. tak perlulah mencarut kat sini ...
    x baik tahu ...
    drpd mencarut baik beri idea jgn asyik ckp org bodo je tp diri lebih kurang jer ....

    BalasPadam
  25. nak minta izin untuk salin

    BalasPadam
  26. tak membantu langsung.......

    BalasPadam
  27. bagus lah kosa kata ni..nasib baik ada kalau tak mesti marah dengan cikgu

    BalasPadam
  28. saya nak salin.

    BalasPadam
  29. tambah lagi!!!!!!!!!

    BalasPadam
  30. wah,bangus sangat ini blog ini.Senang sikit nak cari.Kalau tak,dah kena marah dah kat cikgu... Nasib la blog kosa kata ni ada... terima kasih ya.. yang buat blog ini...

    BalasPadam
  31. oi!!!!!!!
    saya nak kosa kata untuk bahasa melaulah gila!!!!!!!!

    BalasPadam