Sabtu, 6 Oktober 2012

Usaha-usaha untuk Mempopularkan Permainan Tradisional


Permainan tradisional seperti congkak,wau dan gasing telah kita warisi sejak sekian lama.Namun, permainan ini kian dilupakan oleh generasi kini.Justeru, pelbagai usaha perlu dilakukan bagi mempopularkannya kembali.
Dalam hal ini, pihak Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan perlu memainkan peranan penting untuk mempopularkannya.Kempen-kempen untuk memperkenalkan permainan ini kepada orang ramai seharusnya diadakan dengan sekerap mungkin.
Sehubungan dengan itu, media massa juga perlu mempromosikan permainan ini kepada masyarakat.Tamsilnya, slot berkenaan permainan ini boleh ditayangkan di kaca televisyen pada setiap hari terutama pada waktu puncak.
Selain itu, permainan ini dapat juga diperkenalkan kepada para pelajar melalui aktiviti kokurikulum di sekolah mahupun di peringkat pengajian tinggi. Oleh hal yang demikian generasi muda dapat mengenali permainan tersebut dan tahu cara-cara memainkannya.
Konklusinya, permainan tradisional perlu dipopularkan kembali. Hal ini demikian kerana warisan nenek moyang kita ini amat berharga dan tidak seharusnya dibiarkan lenyap ditelan zaman.

40 ulasan:

  1. hello teacher may i share this?the essay is fantastic!


    BalasPadam
  2. boleh membenarkan saya share?

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. pendek gile
    klo utk UPSR x pe jgk =_=

    BalasPadam
    Balasan
    1. at least ad jgk info kn? :)

      Padam
    2. ko tambah lah sikit bongok

      Padam
  5. boleh copy nk wat karangan pendapat tetapi sama tajuk.... :)

    BalasPadam
  6. wow.....sangat hebat karangan ini.sipa yang buat karangan ini pasti BERJAYA........

    BalasPadam
  7. boleh benarkah saya copy and paste

    BalasPadam
  8. Nk share , share je la ape gune orang tu paparkan kat internet .. Kalau kau minta izin nak share tapi ad orang lain x bagi kau share x kan la kau nie bongok sangat ikot ape yg die kate .. Mesti kau share jugakjan . Ayat x masok akal kauorang bagi . Ape bongok kau nie , share je la . Sohai !

    BalasPadam
  9. engkau buatke copy

    BalasPadam
  10. boleh saya copy ??

    BalasPadam
  11. Ulasan ni boleh lah....
    Tapi .....

    BalasPadam
  12. Ulasan ni boleh lah. ...

    BalasPadam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  14. saya pelajar nk uat karangan contoh,er ley sy copy

    BalasPadam
  15. haish nak copy pun susah.

    BalasPadam
  16. Panjang ulasan tidak melebihi 100 patah perkataan.

    BalasPadam
  17. mohon copy...

    BalasPadam
  18. nk copy boleh

    BalasPadam
  19. syafiq basri gong kiat6 Oktober 2016 12:04 PTG

    pelir kau pendek sial

    BalasPadam
    Balasan
    1. aq cari mung natang!!!

      Padam
  20. my name is ayubbadrul6 Oktober 2016 12:05 PTG

    bakpe mu kabo gitu

    BalasPadam
  21. aq cari capiq gong kiat mu tengok ahh pecoh pale moung natang!!!

    BalasPadam
  22. GONG KIAT kat ganu opp

    BalasPadam
  23. i have apen i have an apple, apple pen, ihane apen, ihave a paper, nak copy boleh tak???

    BalasPadam
  24. BOIKOT CAPIK GONG KIAT6 Oktober 2016 12:23 PTG

    BAKPE CAPIK GONG KIAT SIAL NGAT... DOH LAH WAT MALU GONG KIAT
    RAPAT CELAKA NATANG TUU

    SILA MENINGGAL

    BalasPadam
  25. Natang ape ... bodo baloh . natang malaysia saje.

    BalasPadam
  26. Salam,, jangan baloh lah wei

    BalasPadam
  27. Sudah bergaduh...Ina mal mukminul na ikhwah

    BalasPadam
  28. Sudah bergaduh...Ina mal mukminul na ikhwah

    BalasPadam
  29. Blog yang berfaedah kepada murid-murid sekolah

    BalasPadam