Khamis, 15 Oktober 2009

CONTOH 20-KARANGAN PERIBAHASA(TEKNIK CERITA)

SOALAN:Tuliskan sebuah cerita berdasarkan peribahasa ‘Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian’.

Haizam seorang anak yatim. Bapanya meninggal dunia semasa dia berusia 10 tahun. Ibunya, Puan Mina pula lumpuh sebahagian daripada tubuhnya akibat diserang angin ahmar kira-kira dua tahun yang lalu.Haizam mempunyai seorang adik perempuan yang bernama Najwa Amira.Adiknya berumur sembilan tahun. Lantaran kemiskinan dia terpaksa berhenti sekolah semasa berada dalam tingkatan empat walaupun mendapat tentangan daripada ibunya.

Berbekalkan sedikit wang simpanan arwah ayahnya, dia mula berniaga secara kecil-kecilan. Pada mulanya dia menjual air di tepi jalan besar berdekatan dengan rumahnya tetapi kurang mendapat sambutan.Namun, dia tidak berputus asa. Dia mencuba pula menjual buah-buahan yang diambilnya daripada Pak Karim, seorang peraih buah di kampungnya.Malangnya keuntungan yang diperolehnya tidak setimpal dengan usaha yang telah dilakukannya.

Haizam sering termenung memikirkan masa depannya. Dia kemudiannya mengambil keputusan untuk mencari pekerjaan di di bandar yang terletak berhampiran dengan kampungnya. Dia kemudiannya diterima sebagai pencuci pinggan mangkuk di sebuah restoran yang terkenal di bandar itu. Oleh sebab kerajinannya, dia telah dinaikkan pangkat sebagai pelayan di restoran tersebut.

Kini, sudah hampir lima tahun dia bekerja di restoran itu. Dia begitu gembira bekerja di situ kerana majikannya seorang yang bertimbang rasa, pemurah dan tidak lokek berkongsi ilmu dengannya.Dia juga telah belajar memasak masakan Timur dan juga Barat daripada chef masakan di situ. Banyak pengalaman yang ditimbanya semasa bekerja di situ. Bagi menjamin masa depannya, pada setiap bulan dia akan menyimpan sebahagian daripada pendapatan yang diterimanya ke dalam bank.Dia juga bercita-cita untuk memiliki restorannya sendiri suatu hari nanti.

Berbekalkan pengalaman dan juga wang simpanan yang dia miliki, dia telah mengusahakan sebuah gerai makanan menjual lauk-pauk secara kecil-kecilan. Oleh sebab makanan yang disediakan begitu sedap sekali, gerainya mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada para pelanggan.Dari sebuah gerai yang kecil, dia telah menyewa sebuah bangunan untuk dijadikan restoran. Akhirnya, perniagaannya telah berkembang maju dan dia telah membuka beberapa cawangan di sekitar bandar tersebut.

Bak kata pepatah Melayu ’Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian’.Begitulah apa yang berlaku dalam kehidupan Haizam, daripada seorang pemuda yang tiada berharta,kini mempunyai kemewahan yang dicapainya melalui usaha yang tidak pernah kenal erti putus asa.

300 patah perkataan

171 ulasan:

  1. azam...
    nak copy karangan nie bleyh?
    nak wat jadi contoh karangan

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam saya nak buat cuntoh karangan

      Padam
    2. nurulain syamimi11 Julai 2012 4:17 PTG

      saya nx copy bley??

      Padam
    3. nak copy, boleh tak?

      Padam
    4. salam.saya nak ambil cntoh peribahasa ini blh x?saya nak ambil sbagai rujukan cntoh..

      Padam
    5. sy nak menyalinnnya bleh??

      Padam
    6. saya nk copy boleh x ? nk buat rujukan .

      Padam
    7. saya nak copy karangan nie nak wat rujukan

      Padam
    8. saya nak amik contoh krgn...boleh

      Padam
    9. salam,saya nak copy karangan nie untuk rujukan bleh......

      Padam
  2. awak leh x sye nak copy karangan ni.. sebab cikgu sye nak wak contoh karangan saye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. heeeee,

      Padam
    2. mcm mana nak copy paste ?

      Padam
    3. nak photostet boleh tak nak buat rujukan sekolah

      Padam
    4. phptostet???letak screan laptop kat mesin photostate pas2 copy..hahaha

      Padam
  3. salam..saya nk wt karangan ney..jadi karangan c0nt0h leh x? ^-^

    BalasPadam
  4. best2.....nk ambik blh????

    BalasPadam
  5. saya nak copy lah. buat rujukan.

    BalasPadam
  6. boleh ambil? perlu sangat nii..

    BalasPadam
  7. bole x nk amek..nk wat krgn conth la..bole kan..

    BalasPadam
  8. Thanks, it helps alot.

    BalasPadam
  9. terima kasih banyak

    BalasPadam
  10. nk salin leh x????

    BalasPadam
  11. nk copy buley x??
    please

    BalasPadam
  12. :-)Thanks yep 4 the contoh cerita karangan peribahasa ni...

    BalasPadam
  13. MF lah yerr smua...sy lmbat reply semua komen2 prtanyaan anda.n disini sy nk bgitau TQ coz sudi dtg ke blog sya..sesiapa sahaja boleh copy karangan peribahasa tersebut....tpi gunakanlah karangan tersebut sbg rujukan anda..TQ..

    BalasPadam
  14. terima kasih banyak2.. karangan ni mmg best terutama kalau nak buat contoh karangan...

    BalasPadam
  15. ~~copy~~
    halalkan ye !!
    tq !!

    BalasPadam
  16. Saya pun nak copy juga,boleh tak?

    BalasPadam
  17. m0h0n dik0pi ya..

    BalasPadam
  18. salam..bleh tak nak wat ni sbg contoh karangan..karangan awak bagos la..hehe

    BalasPadam
  19. assalamualaikum...boleh sye copy x???nk wat panduan untuk peperiksaan pmr nnti..

    BalasPadam
  20. SALAM....BLH X SYA NK COPY KARANGAN ABG PUNYA??NAK BUAT PANDUAN....TRYER LUSA DAH...PMR DH NK DEKAT...

    BalasPadam
  21. sye pon nk copy gk la..leyh la..halalkn la k..tq..

    BalasPadam
  22. salam boleh tak saya ambil panduan n contoh karangan ii..??sy nakcopy sbg cntoh

    BalasPadam
  23. nk copy boleh ?

    BalasPadam
  24. saya nk copy karangan neyh bleyh x ?? perlu sangat..bleyh laa..

    BalasPadam
  25. cmna nk copy neyh..

    BalasPadam
  26. nk copy leh???plezz

    BalasPadam
  27. assalamualikum,maafkan saya. Nak copy boleh tak?

    BalasPadam
  28. salam cikgu..boleh saya copy karangan ini buat revision...

    BalasPadam
  29. assalamualaikum,cikgu... sye nk minta kebenaran nk copy karangan di atas...

    BalasPadam
  30. menarik ! mohon uat krangan contoh...

    BalasPadam
  31. knape x bleh copy ...?

    BalasPadam
  32. Nak copy boleh?? Please cikgu suruh buat..

    BalasPadam
  33. salam,blh saya copy karangan ini .saya nak bt sebagai contoh karangan

    BalasPadam
  34. boleh x sy nak copy contoh karangan ni

    BalasPadam
  35. w0w ,, s0 co0l

    BalasPadam
  36. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  37. bleh x sya copy krangan ne?

    BalasPadam
  38. blh tak sya copy?

    BalasPadam
  39. boleh tak saye copy karangan ni sbagai rujukan ?

    BalasPadam
  40. boleh x saya nak c0py?

    BalasPadam
  41. saya nk copy karangn nie bleh x?

    BalasPadam
  42. bleh x saya nak copy??

    BalasPadam
  43. salam...mohon copy karangan ni utk karangan mingguan saye ye...

    BalasPadam
  44. Nak c0py sebagai kerja rumah .. pecah otak nih .. pikir .. Mohon copy ..

    BalasPadam
  45. mohon copy ye

    BalasPadam
  46. nak copy boleh

    BalasPadam
  47. blh sy nak copy x...?

    BalasPadam
  48. maaf, bleh saya c0py ni cikgu??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak boleh. Sebab ini kan blog akuu !!!!!!!!!!!!!!!!!!! muahahahaha

      Padam
  49. AZAM,LEH TAK kalau sya nk copy...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. x boleh..ni aku punye

      Padam
  50. hoho . thnk you teacherr . :D . bcoz u help me to finish my homework . :)

    BalasPadam
  51. Aathifah Adnan14 Mei 2012 4:28 PTG

    mntx nk copy....utk dijdikn krgn rujukan...tq...:)

    BalasPadam
  52. assalamualaikum..sye nk mnx copy yea krgn nih..utk djdkn rjukan..tq..=D

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak copy boleh?

      Padam
  53. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  54. nk mntk izin nk copy..arap dizin n dhalalkn...

    BalasPadam
  55. harap dpt membantu saya dalam pelajaran.Mohon diizinkan untuk di copy :)

    BalasPadam
  56. minta izin,boleh saya copy untuk membantu saya dalam pelajaran

    BalasPadam
  57. cg, sy mntax copy karangan ni ek :) harap halalkan ...

    BalasPadam
  58. emmm..xde ker pribahse sepandai pandai tupai melompat akhirnyer jtuh ke tanah jugak..nk copy laa..

    BalasPadam
  59. emmmm..bleyh x nk copy krgn nii

    BalasPadam
  60. salam.
    boleh tak nak copy karangan ni ?

    BalasPadam
  61. Assalammualaiku. Boleh tak saya nak copy karangan ni?

    BalasPadam
  62. Balasan
    1. Waalaikummussalam

      Padam
  63. Assalammuaalaikum..mohon izin untuk copy sbgi contoh karangan kepada pelajar..

    BalasPadam
  64. blh x sye copy kragan nie.............????

    BalasPadam
  65. salam..boleh x saya nak copy sebagai rujukan?...nak buat hw..pening otak pikir nak buat karangan peribahasa....harap HALAL ye :)

    BalasPadam
  66. contoh karangan 'jika tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya' ada x????

    BalasPadam
  67. Boleh sya copy?

    BalasPadam
  68. salam cikgu saya nak copy boleh?buat rujukan.....terima kasih cikgu

    BalasPadam
  69. as`kum...bole copy x?

    BalasPadam
  70. boleh tunjukan karangan punca kesan pecah rumah dan kecurian , karangan 350

    BalasPadam
  71. salam , nak salin boleh ?
    nak jadikan contoh karangan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam .. boley jew klu awk nk copy ..

      Padam
  72. assalamualaikum,,,bleh sye copy krngn nie,,,
    nk tmnbhkn ilmu pengetahuan,,,

    BalasPadam
  73. assalamualaikum. saya nak copy karangan ni boleh tak???

    BalasPadam
  74. terima kasih...harap dpt buat byk lagi karangan yg dpt membantu pelajar pelajar di malaysia untuk menjawab peperiksaan atau sebagai ulang kaji...

    BalasPadam
  75. Takde contoh karangan peribahasa "kalah jadi abu, menang jadi arang" ?

    BalasPadam
  76. mintak copy leh x???? please nk buat rujukan

    BalasPadam
  77. Cikgu boleh saya copy karangan cikgu ini

    BalasPadam
  78. mohon copy, untuk latihan pengajaran

    BalasPadam
  79. sy nk copy bleh x

    BalasPadam
  80. copy ..copy ..copy ..sye ponn nk copy jugak .. >_<

    BalasPadam
  81. korang sume nee tak ade otak kea ??? sye gileerrr ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau yg giler kte kt org ...

      Padam
  82. SALAM, MOHON COPY, TQVM

    BalasPadam
  83. nak copy bole?

    BalasPadam
  84. boleh saya copy ???

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam...sy nk copy krngan ny lr...prfct sngt...arp izin n hlalkn ap y sy copy ny...huhuhuhu...ssuai sngt u stdnt..

      Padam
  85. mohon copy :)

    BalasPadam
  86. nk copy boleh x???:)

    BalasPadam
  87. nak copy boleh x??
    saye nak kene antar esok..
    cikgu suruh cari contoh karangan

    BalasPadam
  88. mohon copy .. cikgu suruh cari contoh karanggan peribahasa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya nkjadika n contoh karangan peibahasa boleh..

      Padam
  89. ahhh...kenapa x leh copy...dah la kena buat karangan...can i copy plese....:)

    BalasPadam
  90. kedekut ilmu.....:(

    BalasPadam
  91. nk copy bleh x.saya kna buat 7 karangan.copy bleh kn?thx ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. bleh je nk copy.kesiannya banyaknya karangan.bleh je.cama-cama.^_^

      Padam
  92. nk mnta izin nk c0py b0leh tak?

    BalasPadam
  93. hai..karangan ini contoh yg BAIK..SAYA blh copy karangan ini...

    BalasPadam
  94. as salam..boleh tak saya copy karangan ni ? untuk buat rujukan..

    BalasPadam
  95. slam,bleh tk sye nk copy karangan ni...

    BalasPadam
  96. http://saarahali.blogspot.com/2010/05/berakit-rakit-kehulu-berenang-renang.html tkn jer link nie =="

    BalasPadam
  97. lebih baik tkn ctrl+c pastu paste kat microsoft word kan senang

    BalasPadam
  98. awt x blh copy??????

    BalasPadam
  99. boleh copy kh??????nk wat sebagai rujukan

    BalasPadam
  100. bley x sye nk copy ? nk wat rujukan. =)

    BalasPadam
  101. hye !! sdp jugak ea karangan nie !! 300 patah perkattan beb !! giler c00l !!
    = ) ~!! herm ... BsN !!

    BalasPadam
  102. nk yg 1000 p.pktaan pnyerrrr......hehe

    BalasPadam
  103. sya nk copy krngan ni and nk mnta kbnran

    BalasPadam
  104. assalammualaikum ,, saya nak copy karangan ni boleh tak .. diperlukan sangat

    BalasPadam
  105. nak copy bole ? ^_^

    BalasPadam
  106. mohon izin dan halalkan utk copy ye .. terima kasih..

    BalasPadam
  107. saya nak copy ...boleh tak

    BalasPadam
  108. boleh x saya nk copy karangan ni... nk buat contoh folio kat pelajar la...

    BalasPadam
  109. Salam, boleh saya jadikan karangan contoh

    BalasPadam
  110. nak copy bleh????

    BalasPadam
  111. mohon copy ya. Terima kasih :)

    BalasPadam
  112. nak copy bleh :D

    BalasPadam
  113. blh copy karangan ni...........PLEASE...

    BalasPadam
  114. nk copy. hoho

    BalasPadam
  115. saya nak copy

    BalasPadam
  116. saya nk copy

    BalasPadam
  117. MOHON SHARE

    BalasPadam
  118. nak copy boleh

    BalasPadam
  119. SALAM 1 MALAYSIA..mohon kebenaran untuk copy contoh karangan..

    BalasPadam
  120. Nak copy boleh sorry. Btw awesome essay..

    BalasPadam
  121. salam ...sye nk copy paste blyh... nk uat rujukan...

    BalasPadam
  122. nak copy buat rujukan boleh tak nk exam ni

    BalasPadam
  123. nak copy boleh nak buat rujukan nak exam ni bln 10

    BalasPadam
  124. nk copy untuk ulgkaji nnti...

    BalasPadam
  125. mohon copy untuk penduan anak

    BalasPadam
  126. salam,mohon copy karangan ni..

    BalasPadam