Sabtu, 3 Julai 2010

CONTOH PENGEMBANGAN ISI (23)

Faedah-faedah Menguasai Lebih daripada Satu Bahasa

PENGEMBANGAN ISI

A1)Antara kebaikan menguasai lebih daripada satu bahasa adalah memudahkan seseorang pelajar berkomunikasi dalam masyarakat.

A2)Hal ini tercetus apabila negara Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum yang sudah tentu bertutur dengan bahasa yang tersendiri.

A3)Lantaran itu,seorang pelajar yang mahir berbangsa Mandarin atau Tamil pasti mudah untuk bergaul dengan rakan yang berbangsa Cina atau India.

A4)Tamsilnya,mereka tiada masalah untuk memahami apa yang dituturkan oleh rakan-rakan mereka yang berlainan kaum.

A5)Sememangnya dengan menguasai bahasa yang berlainan memberi impak yang besar kepada pergaulan seharian para pelajar di negara kita.

PERENGGAN LENGKAP

Antara kebaikan menguasai lebih daripada satu bahasa adalah memudahkan seseorang pelajar berkomunikasi dalam masyarakat.Hal ini tercetus apabila negara Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum yang sudah tentu bertutur dengan bahasa yang tersendiri.
Lantaran itu,seorang pelajar yang mahir berbangsa Mandarin atau Tamil pasti mudah untuk bergaul dengan rakan yang berbangsa Cina atau India.Tamsilnya,mereka tiada masalah untuk memahami apa yang dituturkan oleh rakan-rakan mereka yang berlainan kaum.Sememangnya dengan menguasai bahasa yang berlainan memberi impak yang besar kepada pergaulan seharian para pelajar di negara kita.

82 PATAH PERKATAAN

Tiada ulasan:

Catat Ulasan