Jumaat, 19 Jun 2009

Apa yang perlu ada dalam penutup (Karangan Pendapat / Perbincangan / Fakta)

Penutup

Ayat/ Frasa memulakan penutup
Kesimpulannya………
Sebagai kesimpulan, dapatlah dikatakan bahawa………….
Berdasarkan keterangan-keterangan tersebut, jelaslah bahawa………
Ringkasnya, jelaslah bahawa…….
Natijahnya, jelaslah bahawa……….
Berdasarkan perbincangan di atas, dapatlah dirumuskan bahawa……..

Apa yang perlu ditulis ialah:

(A1)Rumusan ataupun kesimpulan menyeluruh tentang perbincangan isi
(A2)Menyatakan cadangan atau saranan yang sesuai
(A3)Menyatakan harapan tentang isu yang dibincangkan
(A4)Menyatakan pendirian tentang pokok persoalan yang dikemukakan

Contoh:

Soalan: Gejala lepak dalam kalangan remaja berpunca daripada kurangnya pengawasan daripada ibu bapa. Berikan pendapat anda.

(A1) Ringkasnya jelaslah bahawa kekurangan pengawasan dan sikap tidak prihatin ibu bapa terhadap aktiviti dan perlakuan anak-anak mereka menjadi penyebab gejala ini kian merebak.(A2)Dengan demikian, ibu bapa perlu sentiasa mengambil berat dan mengawasi setiap pergerakan anak-anak mereka yang mencurigakan.(A3)Sekiranya semua ibu bapa mengambil tindakan sedemikian,gejala ini dapat diatasi dengan mudah.(A4)Jelaslah,ibu bapa memainkan peranan yang amat penting dalam menangani kegiatan tidak berfaedah anak-anak dan tidak boleh hanya mengharapkan pihak lain sahaja.

5 ulasan:

  1. Terima kasih banyak2 nasib baik jumpe ape yg sya cari..huu...lega.maklumlah esok nk kene hntar karanganye esok.klau x siap habeslah sya^_^ elak kene mrah je nanti.cikgunye street siot,sblum ni x prnah blajar ngan die.but so far so good.barulah sya blajar btol2.kat class sya jelah yg asyik kene baca jwpn yg sya buat.blajar ngan die x bleh nk gelak sikit ckp pon x bleh~_~ klau die bgi soaln lpastu trus kene buat.nk toleh skit pon x bleh apetah lgi nk tnye kwn lgilah x bleh.tpi cikgu yg mcm tu lah yg sya suke>_< tetiba tringat kat drama korea "god of study" cikgu sya lbih kurang same ngan cikgu dla drama tu.tapi drama tu memang bgus.siap ade bgi tips blajar..lepas tngok drama tu nescaya korang akn blajar btol2^_^

    BalasPadam
  2. Thanks you dude .

    From budak UMT :)

    BalasPadam