Sabtu, 20 Jun 2009

CONTOH PENULISAN PELAJAR (PENGEMBANGAN ISI)

SOALAN:Sejak akhir-akhir ini mutu sukan bola sepak negara didapati merosot. Berikan pendapat anda tentang usaha-usaha yang perlu dilakukan untuk meningkatkan mutu sukan bola sepak negara ini.

(A1)Salah satu langkah untuk meningkatkan kualiti bola sepak negara adalah dengan mengadakan jurulatih yang berkaliber oleh pihak FAM.
(A2)Hal ini kerana jurulatih yang sedia ada tidak menunjukkan komitmen yang baik dan kurang berpengalaman.
(A3)Dengan adanya jurulatih yang berkaliber, pemain-pemain akan bertambah kemahirannya.
(A4)Sebagai contoh,pasukan bola sepak negara kita pernah layak ke Sukan Olimpik di Moscow dengan bimbingan jurulatih tempatan yang berkaliber.
(A5)Mutu bola sepak negara akan terus merosot jika tiada jurulatih yang berkaliber membimbing pasukan negara ini.

SOALAN:Kajian mendapati rakyat Malaysia kurang berminat untuk membaca berbanding dengan aktiviti lain seperti hiburan.Berikan pendapat anda tentang langkah-langkah untuk memastikan minat membaca dalam kalangan rakyat negara ini meningkat.

(A1)Antara langkah untuk melestarikan minat membaca dalam kalangan masyarakat ialah ibu bapa perlu mengutamakan pendidikan anak-anak.
(A2)Hal ini demikian,ada pepatah yang menyebut ‘anak-anak umpama kain putih, ibu bapalah yang bertanggungjawab mencorakkannya’ jelas membuktikan peranan ibu bapa amat besar dalam membentuk minat membaca dalam diri anak-anak mereka.
(A3)Minat membaca dapat dibentuk apabila ibu bapa membeli pelbagai variasi buku untuk anak-anak mereka seperti buku cerita, biografi,
keagamaan dan sebagainya.
(A4)Semasa di rumah ibu bapa juga boleh membaca akhbar, majalah,dan buku cerita untuk menarik minat anak-anak.
(A5)Secara tidak langsung hal ini akan meningkatkan minat membaca dalam kalangan rakyat Malaysia.

Soalan:Kebelakangan ini terdapat banyak kes remaja lari dari rumah. Pada pendapat anda mengapakah perkara ini berlaku?

(A1) Salah satu faktor penyebab remaja lari dari rumah adalah kerana remaja tidak mendapat didikan agama yang mencukupi.
(A2) Hal ini kerana remaja tidak memikirkan kepentingan pendidikan agama terhadap diri mereka..
(A3) Oleh yang demikian, kebanyakan remaja tidak mahu pergi ke kuliah-kuliah agama kerana mereka merasakan majlis tersebut kurang penting.
(A4) Sebagai contoh, mereka sanggup berbohong untuk mengelakkan diri daripada menghadiri kuliah tersebut.
(A5) Sehubungan dengan itu remaja perlu diberi didikan agama yang cukup agar tidak terpesong ke jalan yang salah bak kata pepatah ‘Ilmu pelita hati’.

Soalan:Kejadian jenayah yang membabitkan remaja semakin bertambah sejak kebelakangan ini. Pada pendapat anda, siapakah bertanggungjawab menangani masalah ini?

A1)Ibu bapa merupakan pihak yang paling berkesan dalam usaha mengawal aktiviti dan tingkah laku anak-anak mereka.
A2)Hal ini disebabkan ibu bapa merupakan orang yang paling hampir dan paling faham dengan aktiviti dan tingkah laku anak-anak mereka.
A3)Dengan demikian,ibu bapa dapat sentiasa memantau pergerakan dan aktiviti yang dilakukan oleh remaja.
A4)Tamsilnya,ibu bapa boleh memberikan teguran dan nasihat sekiranya tingkah laku dan perbuatan anak-anak mereka mula menampakkan unsur-unsur negatif.
A5)Sekiranya semua ibu bapa memainkan peranan masing-masing dengan efektif, pembabitan remaja dalam kalangan jenayah akan dapat dikurangkan.

2 ulasan: