Ahad, 28 Jun 2009

PANDUAN MENULIS KARANGAN WAWANCARA/TEMU RAMAH

Contoh Soalan:

Sebagai pengarang majalah sekolah anda dikehendaki mewawancara seorang pelajar di sekolah anda yang telah mencapai kejayaan cemerlang dalam PMR tentang rahsianya mencapai kejayaan untuk dimuatkan ke dalam majalah sekolah. Tuliskan wawancara anda itu selengkapnya.

Pendahuluan

Menerangkan secara ringkas dalam bentuk perenggan:
a. siapa dengan siapa
b. tempat wawancara
c. masa wawancara diadakan
d. tujuan wawancara diadakan

Contoh Pendahuluan:

Pada 16 Mac yang lalu, saya iaitu Aleef Adham sebagai pengarang Majalah SUARA telah menjalankan wawancara dengan seorang pelajar cemerlang dalam PMR yang baru lalu iaitu saudara Amirul Adhwa. Wawancara yang dijalankan di bilik gerakan ini bertujuan untuk dimuatkan ke dalam majalah SUARA keluaran tahun 2008.

Pengenalan:

Ditulis dalam bentuk dialog
a.Mengucapkan salam
b.Memperkenalkan diri
c.Menerangkan tujuan wawancara diadakan

Contoh Pengenalan:

Aleef : Assalamualaikum saudara Adhwa.

Adhwa : Waalaikumsalam.

Aleef : Saya Aleef, selaku pengarang majalah SUARA sekolah kita,terlebih
dahulu ingin mengucapkan terima kasih kepada saudara kerana sudi
diwawancara pada pagi ini.Wawancara kita ini akan dimuatkan di dalam
majalah SUARA keluaran tahun ini.

Isi Wawancara:

Mengandungi soalan pewawancara dan jawapan daripada yang diwawancara
Soalan yang bersesuaian dengan kehendak soalan karangan
Ditulis dalam ayat yang lengkap dan sempurna
Jangan menulis “singkatan” atau “bahasa pasar”
Masukkan 4 isi yang menjurus kepada kehendak soalan karangan

Contoh Isi:

Aleef : Siapakah yang menjadi pendorong kepada saudara sehingga mencapai
kejayaan yang sungguh cemerlang dalam PMR yang lalu?

Adhwa : Selain kedua-dua orang ibu bapa saya,orang yang paling banyak
mendorong saya mencapai kejayaan ialah Guru Tingkatan saya iaitu
Encik Nor Azam.Beliau begitu prihatin dengan pencapaian saya dalam
sebarang peperiksaan yang saya tempuhi sejak saya menjadi anak
muridnya.Terima kasih cikgu.

Penutup:

Nasihat/Saranan oleh orang yang diwawancara kepada pembaca
Ucapan terima kasih pewawancara kepada orang yang diwawancara

Contoh Penutup-Nasihat:

Aleef : Soalan saya terakhir.Apakah nasihat saudara kepada pelajar-
pelajar yang akan menduduki PMR pada tahun ini?

Adhwa : Nasihat saya kepada pelajar-pelajar yang akan menduduki PMR pada
tahun ini adalah selain tekun mengulangkaji pelajaran, kita perlu
menurut segala nasihat ibu bapa, guru-guru dan orang yang lebih
tua daripada kita.Akhirnya kita perlu berdoa kepada Tuhan Yang
Maha Esa.

Contoh Penutup-Terima kasih:

Aleef : Baiklah saudara Adhwa, akhir kata saya ingin mengucapkan tahniah
sekali lagi dan terima kasih kerana sudi meluangkan masa
bersama-sama dengan saya pada pagi ini.

Adhwa : Terima kasih kembali.

56 ulasan:

  1. terima kasih..saya tlh phm bgaimana nk wat krgn wawancara

    BalasPadam
  2. Gembira kerana dapat membantu

    BalasPadam
  3. thx...
    sy juga tlh faham mcm mana nak membuat karangan wawancara...

    BalasPadam
  4. time kasih kerana saya dah paham

    BalasPadam
  5. saya kini agak faham dengan karangan wawancara yang dulu karangan yang paling saya benci

    BalasPadam
  6. kenape susah nak buat karangan wawancara??????..................

    BalasPadam
  7. Terima kasih banyak-banyak

    BalasPadam
  8. thanx banyak2
    coz membantu saya.
    senang untuk saya mencari
    apa2 format nanti

    BalasPadam
  9. terima kasih.... kerana ini memang dapat membantu saya ...terima kasih

    BalasPadam
  10. terima kasih banyak-banyak..i tiru dialog ni la senang..malas nak fikir idea sendiri..

    BalasPadam
  11. saudara, sy nk mengcopy panduan ini, bgaimanakah nk dptkn kbnran saudara?

    BalasPadam
  12. Kepada yang ingin menyalin, sila beri e-mel anda dan nyatakan bahagian mana yang ingin disalin. Saya akan menghantarkannya ke e-mel anda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. liyana265@gmail.com harap dapat membantu, tq.

      Padam
    2. syahril_izwan94@yahoo.com
      Kalau boleh secepat mungkin.

      Padam
  13. tq,kerana tunjukkan karangan ni.biarpun x same mcm soalan cigu bg

    BalasPadam
  14. TERIMA KASIH YANG TERAMAT SANGAT CIKGU ^^

    BalasPadam
  15. Cikgu..tq kerana tunjukkan karangan ini ya..
    sangat berguna bagi saya..

    BalasPadam
  16. CIKGU SAYE INGIN MEMINTA IZIN CIKGU UNTUK MENYALIN SEBAHAGIAN ISI WAWANCARA NI BOLEH?

    BalasPadam
  17. THZS COZ MMBNTU SYE dlm kebingungan fikir soaln krgan yg ckgu suro wat....skrang...da siap!!TRIMA KASIH YEW CKGU..:)

    BalasPadam
  18. bgs panduan ini amatlah berguna utk plajar2 yg bakal menduduki pmr

    BalasPadam
  19. senangnye karangan wawancara selama ni sye payah mencari dlm buku tetapi tidak dijumpai..thx

    BalasPadam
  20. thanx ckgu..,,
    karangn wawancara ni btol2 msok exam saya..
    THANK U.!

    BalasPadam
  21. alhamdulilah.. nasib baik ade contoh niee. kalau tidak kene berdiri kat belakang kelas lepas tu kene bongkok... sebab kene denda dengan cikgu AZAMUDIN :)

    BalasPadam
  22. tq senang utk buat dlm exam saya ini...........kalau guru kelas saya norlaila ajar tak faham baca dlm ini faham faham..............:)

    BalasPadam
  23. saya ingin meminta kebenaran untuk menyalinnya boleh??

    BalasPadam
  24. terima kasih ..

    BalasPadam
  25. Sye minta izin untuk menyalin beberap2 karangan,, kerana cg sye menyuruh kami menyalin 9 karangan mse cuti nih~~~

    BalasPadam
  26. boleh saya copy and paste?nak buat kerja sekolah terima kasih.

    BalasPadam
  27. askm..izinkan sy untk merujuk contoh krangan trsebut , untk sy m'mbuat krangan wawancara sy .. trma kasih ...

    BalasPadam
  28. salam sejahtera cikgu. sorry ya sebab saya nak gunakan karangan cikgu tanpa berbincang dengan cikgu dulu. saya sibuk sangat. saya nak cepat sebab my pricipal nak cepat. beliau nak hari khamis nanti. sekali lagi sorry. hu hu hu.

    BalasPadam
  29. walau pon panjang....tp ape2 pon untung dpt jumpe karangan macam nie

    BalasPadam
  30. karangan yg panjang.....bagus...terbaik....dpt jugak karangan macam nie

    BalasPadam
  31. wah. nasib baik sy jumpe care nk buat ni. thank you for sharing sbb sy mmg tak faham sebelom ni :)

    BalasPadam
  32. alhamdulillah jumpe gak...^_^ thanks for sharing

    BalasPadam
  33. sungguh membantu sy... trima kasih byk2....

    BalasPadam
  34. salam..boleh x lau sye nk min x copy bberapa karangan ni...cg. sye soh cri format wawancara..

    BalasPadam
  35. thx for ur blog..^^

    BalasPadam
  36. assalamualaikum. saya minta kebenaran untuk menyalin jenis karangan di ruangan ini. mohon dibenarkan dan diucapkan terima kasih

    BalasPadam
  37. thank you.....blog yg menarik

    BalasPadam
  38. asssalamualaikum.,ckgu mcm mne nak cari angka karangan ucapan memperkenalkan diri sebagai murid baru.

    BalasPadam
  39. assalamualaikum, saya minta kebenaran untuk menyalin karangan ini . harap cikgu benarkan. terima kasih :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam, ofcourse la saya benarkan..
      kan kamu anak murid cikgu ;)

      Padam
  40. woo baru tahu macam mana nak buat karangan nih..
    hehe terima kasih :D

    BalasPadam
  41. Terima Kasih...

    BalasPadam
  42. terima kasih banyak2

    BalasPadam
  43. Terima kasih banyak2.Ia banyak membantu kerja sekolah saya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. btol tuhh.. x dew nnti kene mrh ngan cikgu..

      Padam
  44. salam cikgu..sy ingin menyalin paparan utk kaedah menulis karangan wawancara ini...mohon jasa baik cikgu untuk berkongsi ilmu bersama sy...asyikinsensei@gmail.com

    BalasPadam
  45. salam cikgu boleh tak saya nak copy panduan sebagai kerja rumah

    BalasPadam
  46. ringkas sangot pula wawancara ni... xdapo nk wat..

    BalasPadam
  47. terima kasih !!!!

    BalasPadam
  48. tq krn karangan yg baik

    BalasPadam
  49. ALHAMDULLILAH ... SEKARANG SAYA DAH FAHAM DENGAN KARANGAN DIALOG WAWANCARA NI.. TQ

    BalasPadam