Ahad, 28 Jun 2009

PANDUAN MENULIS KARANGAN SYARAHAN

Teknik Penulisan

a)Syarahan boleh ditulis seperti karangan jenis rencana, perbincangan dan perbahasan

b)Syarahan dimulai dengan kata alu-aluan sebagai tanda hormat kepada Tuan Pengerusi Majlis, para jemputan khas dan audiens.(Jika untuk pertandingan perlulah ditulis para hakim yang arif lagi bijaksana selepas Tuan Pengetua)

c)Nyatakan tajuk syarahan yang ingin anda sampaikan

d)Hanya 1 isi dimuatkan dalam 1 perenggan

e)Selitkan unsur-unsur peribahasa, humor, kata-kata hikmat supaya penulisan tidak menjadi kaku dan membosankan

f)Anda perlu menyebut Tuan-tuan dan puan-puan sekalian, hadirin sekalian, atau sidang hadirin sekurang-kurangnya 3 kali

g)Akhiri syarahan dengan kesimpulan yang menyeluruh dan memohon maaf kepada para hadirin jika terdapat ketelanjuran kata dalam syarahan tadi

Contoh pendahuluan (dimulakan dengan pantun)

Cahaya matahari menyilau mata,
Rasa pedih berusaha menahan;
Lafaz bismillah pembuka kata,
Gelanggang syarahan saya mulakan.

Contoh Pendahuluan:

Assalamulaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis,Yang Berusaha Tuan Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Dang Anum,barisan para hakim yang arif lagi bijaksana,guru-guru, dan rakan-rakan sekalian.Hadirnya saya di pentas yang indah ini adalah untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk ‘Unsur-unsur Budaya Barat Membawa Kesan Buruk Terhadap Cara Hidup Masyarakat Timur’.

Contoh Pengolahan Isi:

Hadirin sekalian,

Dewasa ini ramai artis popular daripada barat dijadikan idola oleh remaja kita.Tambahan pula,media massa di negara kita sering mensensasikan kehidupan artis tersebut. Natijahnya,cara pemakaian yang seksi serta menjolok mata menjadi ikutan.Sebagai contoh, artis Britney Spears yang terkenal dengan cara pemakaian yang seksi dan menjijikkan sering menjadi ikutan para remaja. Sebagai masyarakat yang kaya dengan adab ketimuran, mereka tidak seharusnya menjadikan golongan artis barat ini sebagai idola mereka.

Penutup:

Sebelum kaki melangkah pergi,sebelum kata penutup bicara, sekali lagi saya ingin menegaskan bahawa masyarakat Timur haruslah sentiasa memelihara budaya kita sendiri agar tidak terpinggir oleh budaya Barat. Saya juga ingin memohon jutaan kemaafan kepada para hadirin sekalian atas segala ketelanjuran kata.Sekian, terima kasih.


116 ulasan:

  1. salam,
    minta izin nk guna ayat cikgu di atas..
    boleh ke

    BalasPadam
  2. tanpa nama juga berkata...
    assalamualaikum..
    kami nk minta izin nk ambil ayat cg kat atas..kami nk buat assignment..
    boleh yee

    BalasPadam
  3. minta izin ambil sedikit ayat- ayat yang terdapat dalam contoh ini..terima kasih

    BalasPadam
  4. boleh kalau saya ambil ayat di atas?

    BalasPadam
  5. slam .. sya nak ambik ayat dia atas boleh ni boleh ??/

    BalasPadam
  6. NAK BUAT BLOG BAHASA MELAYU TP KENA MTK IZIN...
    KAU LETAK DALAM NI BKN TUJUAN SHARE KE??
    NGOK TUL.......

    BalasPadam
  7. minta izin ambil sedikit ayat2 yang terdapat dlm contoh ni.. terima kasih

    BalasPadam
  8. minta izin ambil sedikit ayat2 yang terdapat dlm contoh ni.. terima kasih

    BalasPadam
  9. bagi lah satu contoh syarahn dengan 6 perengan

    BalasPadam
  10. salam..sy umi..minta kebenaran cikgu untuk menggunakan format ini untuk pelajar2 sy.tq

    BalasPadam
  11. -mintak izin jugak , share ciked ayat2 cekgu tue .

    BalasPadam
  12. MINTA izin ambil sedikit...

    BalasPadam
  13. As"kum....saya minta izin mengambil ayat-ayat cikgu. Terima kasih.

    BalasPadam
  14. minta izin nak minta ayat ble x???

    BalasPadam
  15. sayer mahu ambil semua ayt di ats boleh kan . untk buad kerja . sye kesuntukan mse . trime ksih .

    BalasPadam
  16. saya mintak izin ye .. saya nak copy pantun tue je ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun nak minta izin nak copy pantun tu..

      Padam
  17. nak mintak izin jgk... tq

    BalasPadam
  18. izinkan sy tuk ambil panduan menulis syarahan ni sbgai rujukan sy tuk ajar murid sy....(cikgu pelatih)

    BalasPadam
  19. SITI JUWAIRIAH

    MINTA CARA-CARA BUAT KARANGAN SYARAHAN UNTUK RUJUKAN BOLEH?

    BalasPadam
  20. berkata....
    izinkan sy gunakan ayat ckg d atas,boleh?
    bolehkan...kan,kan,kan?

    BalasPadam
  21. saya gunakan contoh syarahan yang ada diatas ya...(=_=')

    BalasPadam
  22. Salam tuan, saya copy nak bagi anak buat rujukan. terima kasih.

    BalasPadam
  23. Salam tuan,saya nak copy teks ini untuk buat kerja kursus,terima kasih

    BalasPadam
  24. mintak izin jgak sangt2

    BalasPadam
  25. minta share...

    BalasPadam
  26. minta copy..tQ

    BalasPadam
  27. minta copy :)
    terima kasih

    BalasPadam
  28. minta izin copy

    BalasPadam
  29. sy mnta izin utk rujukan. terima kasih :)

    BalasPadam
  30. salam minta izin nk kongsi isi kt atas ya cikgu

    BalasPadam
  31. salam,plik,mne ad org xde name....trima kasih atas panduan yg diberi,untuk kemudahan pengguna jugak......TERBAEK!!!!!!!!!dri ladang..

    BalasPadam
  32. tok jupe langsung malas layan baik aku bukok yang lain

    BalasPadam
  33. salam. mintak izin copy ye., tq.

    BalasPadam
  34. salam...mintak izin copy ayat di atas tuk buat rujukan assignment...tq.

    BalasPadam
  35. saya nak minta izin untk copy...buat rujukan anak murid saya.tq

    BalasPadam
  36. Salam cikgu Azam. Sy dari SMK Mambau. Seremban. Nak minta izin cikgu copy panduan membuat karangan untuk saya guna pakai semasa mengajar BM tingkatan 2 di sekolah saya. Boleh tak cikgu?

    BalasPadam
  37. mnta izin nk copy

    BalasPadam
  38. salam,Cikgu Azam..
    saya nak tanya apa itu maksud sebelum kaki melangkah pagi,sebelum kata penutup bicara??
    bahasa melayu saya tidak baik..
    boleh ajar saya tak?

    BalasPadam
  39. Salam Cikgu Azam..
    sy nk mntk kbenaran copy ..
    sy nk guna buat rujukan..TQ.

    BalasPadam
  40. minta izin nak amik sedikit ayat cikgu yea ....

    BalasPadam
  41. minta izin sbg bahan pengajaran ya

    BalasPadam
  42. saya nk mintak izin nk amek penutup sebagai contoh yek~

    BalasPadam
  43. assalamualaikum...
    saya nak ambil ayat2 yer nak wat contoh ..
    terima kasih ok
    ..... :)

    BalasPadam
  44. salam..nak minta izin cikgu, nak abik ayat pendahuluan pidato..tq

    BalasPadam
  45. salam...saya nak ambil ayat permulaan ayat untuk syarahan saya :)
    harap-harap saya dapat menjadi juara dalam pertandingan nanti.. insyaallah....

    BalasPadam
  46. salam...saya nak minta izin untuk copy sbg rujukan, tq!

    BalasPadam
  47. salam,saya nak minta izin nk untuk buat rujukan

    BalasPadam
  48. Salam cikgu.
    saya mintak izin amik syarahan kt atas utk student saya yer...

    BalasPadam
  49. higklight dan ctrl c untuk copy dan ctrl v untuk paste

    BalasPadam
  50. terima kasih klau x susah la nak wat karangan nii...

    BalasPadam
  51. assalam...nk copy boleh..?=)

    BalasPadam
  52. mintak izin nak salin

    BalasPadam
  53. salam..minta izin untuk menyalin ye..terima kasih.

    BalasPadam
  54. salam,, cikgu.. mintak izin nk copy pantun dgn pendahuluan ye.. terima kasih :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya nk copy penutup sekali.. :) thanks !

      Padam
  55. saya minta izin guna ayat dan format cikgu ye.... terima kasih banyak-banyak

    BalasPadam
  56. saya ingin meminta izin untuk mmenulis dan memberi kepada rakan sekelas saya.untuk membantu..terima kasih kerana memberi pertolongan kepada saya dan rakan sekelas saya....

    BalasPadam
  57. assalamualaikum..saya nak minta izin untuk menggunakan nota cikgu.. terima kasih banyak-banyak..

    BalasPadam
  58. MOHOM SHARE YE..SYUKRAN...

    BalasPadam
  59. tiru sikit..

    BalasPadam
  60. salam... mohon copy yea.. :)

    BalasPadam
  61. alaa, . pa sal xwat cnt0h krngn syarahan yg c0mplete, . sya nak wat keja umah ney. . smua da dapat cuma f0rmat n cra tulis ney yg sya xtw. .

    BalasPadam
  62. salam , cikgu. mintak copy boleh ke cikgu?

    BalasPadam
  63. adoi,kne mintak kbenaran jgak ke..cam x jujur je nk share ni
    korang pkai adblock jerr,xyah2 mtk izin

    BalasPadam
  64. mintak ilmu sikit......

    BalasPadam
  65. Salam,..blog nie boleh membantu pengolahan syarahan saya....boleh saya meminta kebenaran untuk menggunakannya

    BalasPadam
  66. boleh tak kalau cikgu tolong terbitkan syarahan bertajuk amalan membaca??

    BalasPadam
  67. macam mana nak buat karangan tentang "Demam Denggi Berbahaya"??

    BalasPadam
  68. saya minta izin copy...terima kasih

    BalasPadam
  69. saya nak mintak izin copy....terima kasih

    BalasPadam
  70. mintak izin nak copy! =)

    BalasPadam
  71. minta izin nak copy ya...

    BalasPadam
  72. minta izin untuk salin karangan jenis syarahan boleh

    BalasPadam
  73. Minta izin untuk copy ya ..

    BalasPadam
  74. minta izin untuk copy ilmu ini
    ...

    BalasPadam
  75. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. minta izin utk copy

      Padam
  76. minta izin share cikgu punya ayat tau.nanti saya pulangkan.heheheheh

    BalasPadam
  77. kalau buat syarahan melalui sedikit mcm karangan biasa boleh ke ?

    BalasPadam
  78. Assalamualiakum,
    cikgu izin kan den ambil pantun cikgu ya.
    Terima kasih.....

    BalasPadam
  79. salam,
    cikgu ini den,
    nak minta izin ambil pendahuluan ya,
    terima kasih....

    BalasPadam
  80. assalamualikum,
    kalau tak tulis tuan2 puan, smpi 3 kali..
    adakah ditolak markah juga.

    BalasPadam
  81. woi cikgu nak izin salin ayat kat atas boleh tak ???

    BalasPadam
  82. britney spears cantik tau kau jangan nak kurang ajar kat sini huh!!!

    BalasPadam
  83. Jadilah manusia yang berhemah.Gunakanlah bahasa yang berhemah semasa menaip komen. Saya izinkan sesiapa sahaja yang berminat untuk menyalin bahan daripada blog ini. Gunakanlah sedikit masa untuk mencari jalan untuk menyalin bahan-bahan tersebut. Malu bertanya, sesat jalan.

    Cikgu Azam

    BalasPadam
  84. awak awak sye nak copy boleh tak awak

    BalasPadam
  85. maaf ya..boleh saya minta kebenaran untuk ambil sedikit contoh...maaf.

    BalasPadam
    Balasan
    1. x boleh apa kamu nak buat

      Padam
  86. mintak copy syikit.

    BalasPadam
  87. Assalam. Minta izin cikgu nak ambil contoh :)

    BalasPadam
  88. Assalamualaikum......mint izin cikgu ambil ini sebagai contoh

    BalasPadam
  89. Assalamualaikum......mint izin cikgu ambil ini sebagai contoh

    BalasPadam
  90. slm.. sye nk mintak izin sln panduan karangan cg

    BalasPadam
  91. minta izin yer

    BalasPadam
  92. minta izin nak copy

    BalasPadam
  93. Assalamualikum.....tuan sy nk minta izin untuk copy artikel ni. Boleh tuan.

    BalasPadam
  94. harap ada contoh yg lengkap sekali

    BalasPadam
  95. assalamualaikum cikgu... mohon copy ya. terima kasih :)

    BalasPadam
  96. boleh tak masukan ayat power lagi!!

    BalasPadam