Sabtu, 1 Ogos 2009

CONTOH 16-KARANGAN PENDAPAT

Alam sekitar yang bersih penting dalam kehidupan kita.
Bincangkan langkah-langkah yang patut kita lakukan untuk menjaga kebersihan alam sekitar.

Belakangan ini, pembangunan tanpa limitasi kini merupakan perubahan kian pesat berlaku di negara kita pada alaf globalisasi ini. Namun, kemajuan dalam sektor perindustrian telah dikecap hari ini sedikit tercalar impak daripada sikap manusia yang lepas tangan ini. Adakah kita ingin membiarkan alam sekitar terjejas semata-mata supaya dapat mengejar kemajuan? Apakah peranan kita sebagai masyarakat untuk menangani masalah ini? Justeru, alam sekitar yang bersih penting dalam kehidupan kita dan langkah-langkah yang proaktif perlu diambil untuk memelihara anugerah ciptaan-Nya.

Salah satu langkah yang perlu diambil untuk menangani masalah kebersihan alam sekitar ialah mengurangkan penggunaan bahan kimia. Hal ini berlaku demikian kerana bahan kimia akan mendatangkan pencemaran. Hal ini jelas akan mendatangkan impak dalam jangka masa yang panjang kepada alam sekitar. Sebagai contoh, penggunaan racun serangga dan pendingin hawa membawa kesan yang paling ketara dan serius kepada alam sekitar perlulah dihadkan penggunaannya. Oleh itu, penggunaan bahan ini perlu dikawal oleh kerajaan dan pihak swasta supaya dapat menjaga alam sekitar yang dianugerahkan oleh Tuhan.

Selain itu, kerajaan perlu menguatkuasakan undang-undang yang lebih tegas berkaitan aspek penjagaan kebersihan persekitaran. Jika kita lihat pada hari ini, berapakah kilang yang telah dibina oleh kerajaan yang mematuhi piawaian kebersihan yang telah ditetapkan? Sehubungan dengan ini, pelepasan asap kilang dan pembuang sisa toksik ke dalam sungai mahupun ke dalam laut secara terbuka dapatlah dikawal. Tamsilnya, denda yang maksimum atau hukuman sebatan patut dikenakan ke atas pekilang yang tegar supaya dapat mengurangkan pencemaran alam sekitar. Justeru,sikap pengilang yang bagai enau di dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing akan dapat dibanteras dengan lebih efektif.

Dalam pada itu, program kitar semula yang diuar-uarkan oleh kerajaan perlu diambil perhatian kerana mampu mempertingkatkan kesedaran terhadap penjagaan alam sekitar. Bahan-bahan buangan boleh diproses semula untuk digunakan sekali lagi dan kita boleh mengklasifikasikan bahan-bahan yang tidak diperlukan ke dalam tong-tong kitar semula yang telah disediakan. Dengan ini, kawasan persekitaran tidak akan dibanjiri dengan bahan buangan yang akan mencemarkan alam sekitar.Sebagai contoh, bahan buangan boleh diproses menjadi baja nutrien bagi menghindarkan pembaziran dan surat khabar boleh dijadikan sebagai tisu. Melalui cara ini, sumber manusia dan negara dapat menjimatkan kos mereka sekali gus dapat memelihara kebersihan alam sekitar.


Secara tuntas, kita harus bekerjasama dan memainkan peranan sewajarnya untuk mengekalkan kebersihan alam sekitar. Kita tidak sepatutnya berpeluk tubuh meletakkan masalah ini di atas bahu kerajaan dengan sewenang-wenangnya. Kerjasama bagai aur dengan tebing yang erat antara rakyat Malaysia dengan kerajaan tentunya akan lebih bermakna. Hasilnya kelak akan memuaskan hati semua orang sinonim dengan slogan negara “Negara Bersih, Rakyat Sihat”.

390 patah perkataan

140 ulasan:

  1. saya nak copy karangan nie boleh..
    =)

    BalasPadam
  2. thanks . this karangan helps me a lot :D

    BalasPadam
  3. saya nok copy

    BalasPadam
  4. saya nak copy....

    BalasPadam
  5. sy nak copy.. nie penting sangat dah nie..

    BalasPadam
  6. saya nak copy..

    BalasPadam
  7. Can I Copy This ?

    BalasPadam
  8. saya nk copy karangan niey bleh

    BalasPadam
  9. saya nak copy untuk anak murid saya..tq

    BalasPadam
  10. copy ini karangan bole?

    BalasPadam
  11. Saya copy :D Thanks

    BalasPadam
  12. saya nk copy karangan ini .thanks

    BalasPadam
  13. can i copy. thanks!

    BalasPadam
  14. can i copy yhis article..thanks...xD

    BalasPadam
  15. salam,

    karangan yg padat. bole sy copy karangan ini?

    BalasPadam
  16. saya na copyy bule ?? imprten !

    BalasPadam
  17. sye nk copy blh x?

    BalasPadam
  18. Boleh saya copy? Nak digunakan sebagai rujukan untuk folio moral.

    BalasPadam
  19. salam boleh x saya nk copy? untuk rujukan saya..
    tq =)

    BalasPadam
  20. askum saya nk copy bleh x

    BalasPadam
  21. asalamualaikum..it's the best essay that i never been read before!...so excellent! can i share it..?? nevermind is't..?? thanks for it.. i can use this essay in my class and for my spm this year.. ^_^..hope2 i will got the best result...insyallah..

    BalasPadam
  22. asalamualaikum...it's the best essay is't..?? i'm proud because i finally found this essay..hahaaa... i also can use this essay in my class and for my spm this year!...can i share it..? you don't mind is't..?? thanks for everything...

    BalasPadam
  23. i want to copy this karangan

    BalasPadam
  24. saya copy ea .
    thanks .

    BalasPadam
  25. can i copy?? TQ

    BalasPadam
  26. nak copy blh x ??? nak guna utk folio moral sy....

    BalasPadam
  27. can i copy? very important!!!

    BalasPadam
  28. Saya dah copy dah..
    Utk karangan saya yg bertajuk
    ALAM SEKITAR

    BalasPadam
  29. assalammualaikom..saya nak copy ? boleh untuk buat rujukan dalam subjek bahasa melayu

    BalasPadam
  30. can i copy this?

    BalasPadam
  31. boleh x sy nk copy?

    BalasPadam
  32. saya nak copy boleh? pls bgus karangan awk nie

    BalasPadam
  33. salam..minta nak copy boleh tak

    BalasPadam
  34. mnlkjhkjhgbhggffgfgfvfvbfbbfbfbfbfbfgfb
    bbhghgbbbbfgfgfgfgfgffgfg
    gfgfg
    f
    gf
    f
    gfg

    fggf

    ggf

    gf
    gf

    gf
    gf
    gf
    gf

    gfgfgfgfgf
    gfgf

    gf
    gf
    gf
    gf
    gf
    gf
    gf
    gf
    gf
    gf
    f

    svswvfgr
    grs
    sbr
    r
    rg
    sgfsf
    bf
    bvfb
    dv df
    bsa
    rgfdf
    bv
    fb
    dsf
    bs
    vfb
    fgvb
    dg
    b
    f
    vbfs
    bsb
    gfgb
    fgsf
    b
    fvf
    b
    fsb
    fdf
    bdb
    d

















    gta

    BalasPadam
  35. aevbgjkjdbvjhgfjkbvjvfjkfvjkdvjdvkjdsvjskdvjjkdjkdhvjkhvdjkvjkfjvjfbvhfhfhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhsssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddgggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer

    BalasPadam
  36. Balasan
    1. can i copy this essay??

      Padam
  37. can i copy this

    BalasPadam
  38. izinkan saya copy this essay

    BalasPadam
  39. can i copy

    BalasPadam
  40. saya minta nak salin ye ..

    BalasPadam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  42. saya nak copy, boleh tak?

    BalasPadam
  43. Ader x karangan cara-cara menjaga alam sekitar??

    BalasPadam
  44. boleh saya copy ini

    BalasPadam
  45. nak karangan ni

    BalasPadam
  46. sy mhu copy...

    BalasPadam
  47. saya na copy boleh ? untuk rujukan saya . terima kasih .

    BalasPadam
  48. blh tk nk copy

    BalasPadam
  49. saya nak copy untuk buat rujukan boleh?

    BalasPadam
  50. sy nak copy
    boley ea !

    BalasPadam
  51. boleh sy copy ? untuk siapkn kerja yang cg bg .

    BalasPadam
  52. saya nak copy

    BalasPadam
  53. saya nak copy, bole

    BalasPadam
  54. saya nak copy, boleh?karangan ini bagus...

    BalasPadam
  55. karangan ini boleh membantu saya untuk menjawab upsr pada tahun 2012....THIS IS WRITTING BETTER

    BalasPadam
  56. nk copy la sebab keje sek x siap lagi x de idea nk buat karangan. I think this is the best essay

    BalasPadam
  57. aisyah berminat untuk menjadikan karangan ini sebagai rujukan .boleh saya print

    BalasPadam
  58. bleh tahan karangan niyh .can i copy....saya tahun niyh spm

    BalasPadam
  59. copy je lah sape yang x bagi..hi...hi..

    BalasPadam
  60. nak copy bleh kher???

    BalasPadam
  61. This essay really helped me a lot. Since I'm from England , I don't really know your Malaysian language yet. So thanks a lot. Really appreciate it though.

    BalasPadam
  62. Boleh saya copy? Nak digunakan sebagai esei.

    BalasPadam
  63. can i copy?tq

    BalasPadam
  64. assalamualaikum,nk copy boleh?

    BalasPadam
  65. sy nk copy bleh...:P

    BalasPadam
  66. sudah2 la ngan copy 2. rasanya pengarang x nak kopila hehehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul gak 2

      Padam
    2. ntah2 ni org yg sama

      Padam
  67. SAYA RASA ESEI NI BAGUS SEBAB MASYARAKAT DI LUAR SANA DAPAT TAHU JUGA LANGKAH-LANGKAH YANG BETUL UNTUK JAGA KEBERSIHAN....

    BalasPadam
  68. saya nak copy karangan ini boleh tak?

    BalasPadam
  69. nak copy lay x?

    BalasPadam
  70. tq utk karangan nihh....t.kaseh =)

    BalasPadam
  71. saya nak copy

    BalasPadam
  72. saya nk copy bleh x

    BalasPadam
  73. saya nk copy karangan ni boleh tak...

    BalasPadam
  74. sye nk copy krangan nie..... ley x ??

    BalasPadam
  75. nk copy boleh x?

    BalasPadam
  76. sye nak copy untuk buat kerja sekolah

    BalasPadam
  77. sye nak copy sgt2 untuk buat kerja sekolah

    BalasPadam
  78. copy for school project thank you.

    BalasPadam
  79. saya nak copy boleh

    BalasPadam
  80. boleh saya copy

    BalasPadam
  81. bg nak copy karangan tu bleh x?

    BalasPadam
  82. as-salam,izinkan saya copy karangan ni.. terima kaseh

    BalasPadam
  83. Assalamualaikum.. Encik rosli,saya dari kolej vokasional matang.. encik,saya ingin meminta kebenaran encik untuk menyalin karangan pendapat encik ini.Harap maklum.

    BalasPadam
  84. boleh saya copy karangan ini

    BalasPadam
  85. sAYA INGIN KONGSI KARANGAN INI DENGAN PELAJAR SAYA. BOLEH SAYA GUNAKAN? TERIMA KASIH

    BalasPadam
  86. bleh copy?????

    BalasPadam
  87. BOLEH SAYA COPY , PRETTY PLEASE

    BalasPadam
  88. nak copy sat noh...

    BalasPadam
  89. nk copy buley dk?

    BalasPadam
  90. sye nak copy buleh tak,penting sebab sye ade pertandingan
    ....

    BalasPadam
  91. Boleh saya copy ni?!!!

    BalasPadam
  92. BOLEH SAYA COPY ?

    BalasPadam
  93. sy nk copy bleh ??? nk ulangkaji..

    BalasPadam
  94. sye nak copy

    BalasPadam
  95. boleh x saye copy sekarang..... please....

    BalasPadam
  96. boleh x sya copy sekarang...tolonglah

    BalasPadam
  97. Can i copy this?

    BalasPadam
  98. blh tak sayer nak copy?

    BalasPadam
  99. NUR AFINA SYAHIRA28 Julai 2013 5:18 PTG

    nak copy untuk pertandingan nanti.THANK YOU....

    BalasPadam
  100. nk copy karangan ni bleh,,.

    BalasPadam
  101. saya nak copy..bole?

    BalasPadam
  102. BOLE SY COPY???

    BalasPadam
  103. maaf saya nk copy jugak ye.

    BalasPadam
  104. nak copy,boleh??

    BalasPadam
  105. assalamualaikum...
    tolonglah ckg.....
    saya nk copy........

    BalasPadam
  106. minta izin salin sebagai karangan contoh ya? sama juga dengan karangan yang lain :))))

    BalasPadam
  107. sya nak copy ni bolehkan ? :') terima kasih ..

    BalasPadam
  108. Nak copy ble?kene wat keje umah pasal bende ni...THX

    BalasPadam
  109. saye nak copy

    BalasPadam
  110. SAYA NAK COPY INI BOLEH

    BalasPadam
  111. saya nak copy boleh????

    BalasPadam
  112. bleh bsyer copy untk wat rujukan taw.....

    BalasPadam
  113. saya nak copy...tau,terima kasih.

    BalasPadam
  114. saya nak copy...tq

    BalasPadam