Rabu, 26 Ogos 2009

CONTOH JAWAPAN-KARANGAN PENGALAMAN/GAMBARAN(NO.4-PEP.PERCUBAAN PMR 2009 MELAKA)

Sekolah anda baru sahaja selesai mengadakan Kejohanan Merentas Desa. Ceritakan pengalaman anda semasa menyertai acara tersebut.

Semua pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Dang Anum semestinya ternanti-nanti tarikh Kejohanan Merentas Desa peringkat sekolah diumumkan sejak awal tahun lagi. Hal ini berlaku demikian kerana acara tersebut merupakan medan untuk menunjukkan kehebatan masing-masing dalam acara larian.Tambahan pula, sekolah aku merupakan sebuah sekolah sukan yang telah melahirkan ramai jagoan dalam acara ini. Malangnya pada tahun ini kejohanan ini diadakan agak lewat.

Dua hari yang lepas merupakan hari terakhir aku dan rakan-rakanku menduduki peperiksaan pertengahan tahun. Pengetua sekolah kami kemudiannya telah mengumumkan tarikh acara yang kami tunggu-tunggu itu. Sebaik sahaja perkara itu diumumkan, semua pelajar melonjak kegirangan. Aku hanya mampu tersenyum melihat telatah teman-temanku. Semangat aku semakin membara untuk menjawab kertas terakhir pada hari itu.

Kini, hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. Sesi latihan yang diadakan oleh guru rumah sukan sebelum hari pertandingan telah memberikan aku keyakinan untuk memenangi pertandingan pada kali ini. Terdapat beberapa kategori mengikut umur yang dipertandingkan dalam kejohanan ini.Aku menyertai pertandingan ini dalam kategori lelaki bawah 15 tahun.

Kami semuanya kemudian telah diarahkan berkumpul di padang sekolah. Kemudiannya kami telah diberikan sedikit taklimat tentang syarat-syarat pertandingan dan jalan-jalan yang terpaksa kami lalui. Taklimat ini sangat penting supaya tiada berlaku sebarang insiden yang tidak diingini. Pihak sekolah juga telah meminta bantuan pihak polis dan juga RELA bagi mengawal lalu lintas semasa acara larian berlangsung. Seterusnya, kami telah diminta untuk memanaskan badan bagi mengelakkan berlakunya kekejangan otot semasa berlari nanti.

Perasaan aku makin berdebar ketika melihat peserta lelaki bawah 18 tahun dilepaskan oleh Pengetua kami. Kemudiannya, bunyi tembakan kedengaran di udara menandakan kami telah dilepaskan untuk memulakan larian. Aku yang berada di barisan hadapan terus meluru laju ke hadapan. Langkah demi langkah kuatur dengan yakin supaya dapat bersaing dengan kelompok yang berada di hadapan.Sepanjang laluan yang kami lalui, kami telah diberi sorakan semangat oleh orang ramai yang berkumpul di tepi jalan untuk menyaksikan kami berlari.

Setelah jalan bandar kami susuri, kami terpaksa pula melalui kawasan ladang sawit. Jalannya agak curam dan berbukit-bukit. Beberapa orang pelajar terjatuh kerana tergelincir. Nasib mereka baik kerana tidak mengalami kecederaan yang serius. Aku pun beberapa kali nyaris hendak terjatuh kerana tersepak batu-batu yang bertaburan di atas jalan. Sepanjang jalan yang kami lalui, terdapat guru-guru yang mengedarkan getah untuk kami pakai menandakan kami sudah melalui jalan tersebut dan mengelakkan berlakunya penipuan.

Sejam kemudian, aku dan beberapa orang rakanku telah sampai ke pintu pagar sekolah. Kami dikehendaki menghabiskan larian sejauh 10 km itu di padang sekolah tempat kami memulakan larian tadi. Aku makin bersemangat apabila melihat reben direntang di lorong penamat larian itu. Aku memecut habis-habisan untuk sampai ke garisan penamat. Malangnya keghairahan aku itu menyebabkan aku telah tersepak kaki aku sendiri dan mengakibatkan aku jatuh tertiarap di atas padang. Hasrat aku untuk mendapat tempat pertama berkecai. Tetapi aku melihat guru-guruku bertepuk tangan untuk memberikan aku semangat bagi meneruskan larian.

Dengan kaki yang terhencot-hencot aku sampai ke garisan penamat. Walaupun tidak berjaya mendapat tempat pertama, aku tetap berbangga kerana berjaya menghabiskan larian dan mendapat tempat ketiga. Hadiah kemudiannya telah disampaikan oleh Tuan Pengetua selepas semua pelajar sampai ke garisan penamat. Aku berazam untuk mendapat tempat pertama pada tahun hadapan. Aku percaya di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

450 patah perkataan

101 ulasan:

  1. saya sukakannya;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. nk copy

      Padam
    2. saya suka karangan ni.nak copy bleh?please.........

      Padam
    3. saya nak salin

      Padam
  2. Contoh karangan ini sangat berguna kepada saya...saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada penulis karangan ini....(martina)

    BalasPadam
  3. karangan ini sangat baik&bagussssss!

    BalasPadam
  4. salam cikgu..
    boleh saya copy karangan ini?
    untuk mencari isi-isi

    BalasPadam
  5. boleh saya copy karangan ini?

    BalasPadam
  6. salam cikgu... boleh tak saya copy karangan ini?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya suka ...saya suka...nge3

      Padam
  7. boleh x nak copy??

    BalasPadam
  8. boleh saya nak copy untuk buat rujukan ?

    BalasPadam
  9. boleh sye copy????????????

    BalasPadam
  10. benar kan saya men copy nya??

    BalasPadam
  11. tolong sya nk copy buat rujukan

    BalasPadam
  12. ape punyye blog la nieyhh sume nye nak kene minx kebenaran.Saya pown nakk buat RUJUKAN jugak!!!!!!lu langsi pegi mati

    BalasPadam
    Balasan
    1. cakap sedap mulut nampak

      Padam
  13. karangan simpulan bahasa xdew ke ???

    BalasPadam
  14. nak copy boleh ??

    BalasPadam
  15. EN.AZAM BLH SAYA COPY KARANGAN INI

    BalasPadam
  16. TAK nak copy boleh????

    BalasPadam
  17. nk copy boleh??

    BalasPadam
  18. Nice work , but try harder so that your essay will be excellent

    BalasPadam
  19. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  20. this is the best essay i'd read

    BalasPadam
  21. buat banyak banyaK TAU.

    BalasPadam
  22. saya mohon keizinan untuk salin

    BalasPadam
  23. sye memohon izin untuk menyalinnya

    BalasPadam
  24. Minta izin nak Copy ...

    BalasPadam
  25. blh sy copy karangan ni?

    BalasPadam
  26. mohon nk salin karangan ni

    BalasPadam
  27. nak copy krangan nie buleh x...

    BalasPadam
  28. ROHOK ORANG TUA NIM... BALAS AR BOH

    BalasPadam
  29. sy mhu copy boleh???

    BalasPadam
  30. salam,bleh sye copy x???

    BalasPadam
  31. I WANT TO COPY THIS THING. PLEASE. I BEG OF YOU!

    BalasPadam
  32. contoh karangan baik untuk saya .boleh saya copy?

    BalasPadam
  33. minta izin saya nak salin

    BalasPadam
  34. Balasan
    1. boleh copy je lh.....

      Padam
  35. x best tp mmbantu sye wat keje skolh

    BalasPadam
  36. saya ras akarangan ni krg memuaskan..... entahla... ni pandangan saya,.. my sweetheart... jgn lupe contact..... :)

    BalasPadam
  37. boleh x saya nk copy

    BalasPadam
  38. Sape yang nk copy tu guna FIREFOX ak try copy kali kedua tros bleh copy

    BalasPadam
  39. tq for this amazing essay it helpred me alot

    BalasPadam
  40. krngn nie bgs sngt!!!!!!
    sya suka!!!!!
    bley x sye copy.....

    BalasPadam
  41. hey semua,boleh guna Ctrl+"c" untuk copy lol!!!tak payah beli lagi~
    @\(^^)/$

    BalasPadam
  42. boleh copy la,,,,,,
    sye x kesah

    BalasPadam
  43. salam , cikgu . boleh tak saye salin karangan ini ?

    BalasPadam
  44. boleh x saya nk copy

    BalasPadam
  45. saye nak copy untuk kerja kursus boleh..?

    BalasPadam
  46. ty.. nk kopi... x mau teh o...haha

    BalasPadam
  47. let me copy pleaseTT

    BalasPadam
  48. nothing with ideas...love breathhh20 Oktober 2012 10:26 PG

    benarkn sy menyalin nya...............

    BalasPadam
  49. nak copy boleh? =)

    BalasPadam
  50. karangan ini ada dalam bentuk laporan ke?

    BalasPadam
  51. macam best je baca karangan ni .....tapi tak nak copylah^^

    BalasPadam
  52. As salam... mohon izin utk copy... SMKDA... skola mama saya...

    BalasPadam
  53. as salam cikgu mohon copy karangan ini utk panduan ank saya

    BalasPadam
  54. assalamualaikum,,cikgu... mohon copy....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenapa tak boleh copy?

      Padam
  55. Terbaekk, !!!!

    BalasPadam
  56. boleh saya copy?

    BalasPadam
  57. blh saya copy? pls ! untuk buat tugasan
    karangan terbaikk...........

    BalasPadam
  58. boleh saya copy

    BalasPadam
  59. boleh saya copy

    BalasPadam
  60. bolehkah saya copy sebagai rujukan .. lusa saya dah start exam ..

    BalasPadam
  61. menolong saya untk exam terima kasih cikgu

    BalasPadam
  62. izinkn sya cpy ..plsss

    BalasPadam
  63. macamana nak copy?

    BalasPadam
  64. boleh dibuat rujukan :D

    BalasPadam
  65. teruklahh kalau, copy pun tatau

    BalasPadam
  66. nk copy blh x???

    BalasPadam
  67. boleh tak nak copy?

    BalasPadam
  68. nak copy boleh?

    BalasPadam
  69. Terima kasih banyak-banyak.. Karangan cikgu sangat baik.

    BalasPadam
  70. boleh saya salin karangan ini

    BalasPadam
  71. EN.AZAM yang dihormati sila menjawab mereka yang perlu karangan bagus macam ini.
    Terima Kasih.

    BalasPadam
  72. nak salin ini boleh tak

    BalasPadam
  73. KALAU SAYA NAK COPY JUGA BOLEH X??

    BalasPadam
  74. nak salin boleh?

    BalasPadam
  75. Saying what you really want and mean, will always save you from relationship misunderstandings…
    As long as you are breathing you still have the chance for a better and happier life.
    All failed relationships hurt, but losing Someone Who Doesn’t Appreciate You Is Actually A Gain, Not A loss.
    When This IS Over, Remember, I didn’t WALK Away, You Pushed Me Away..
    I will never learn to stop loving you I am just learning how to live without you and move on without you.
    ok~
    now~
    can I copy??? :)

    BalasPadam
  76. A man died and sent to Heaven. God was surprised to see his Heart still beating. . God asked him, how come? The man replied, “I’m Dead but my Wife still lives in my Heart”. ;) <3 . . . The man was sent to Hell for over-acting! :D :P
    When I die I want my body to donate for research, but more specifically to a scientist who is working on bringing dead bodies back to life.
    Hey! Wanna make $$$$$$ fast? Just follow my simple instructions. 1:Hold down the Shift key 2:Press the number 4 four times. It’s that easy.
    My sister was with two men in one night. She could hardly walk after that. Can you imagine? Two dinners!
    When your GF blocks u on facebook…… Its called an electronic divorce :)
    If people could see the face I make when I read their facebook status updates, they would probably unfriend me.
    I love it when someone’s laugh is funnier than the joke.
    Brain is a wonderful organ. It starts working the moment you get up in the morning and does not stop until you get into the office.
    Today morning when I was driving my Ferrari, the alarm woke me up. :)
    Doctors finally figured out whats wrong with a girls brain; on the left side, there’s nothing right; and on the right side, there’s nothing left.
    We are the WTF generation: Wikipedia, Twitter and Facebook.
    It’s not true that I had nothing ON….. The radio was ON. :)
    There are two types of human beings found on Facebook. One who gets enormous amount of likes and comments on their posts. And the others are men.
    I hate when skinny girls say,”omg I’m so fat”. If you are fat does that make me a whale?
    I have enough money to live comfortably for the rest of my life, if I die next Tuesday.
    The real reason women live longer than men b’coz they don’t have to live with women.
    Don’t do it in the Garden, they say love is blind but ur neighbor ain’t. :)
    Job interview: Please tell us why you’d love to work for us? ME: I need money :)
    I wonder what happens when doctor’s wife eats an apple a day. :)

    BalasPadam
  77. i need ur permission to copy this essay

    BalasPadam
  78. pala butuh =,=

    BalasPadam
  79. grrr... nak copy lah

    BalasPadam
  80. aq nk copylh...

    BalasPadam