Ahad, 30 Ogos 2009

CONTOH 20-KARANGAN PERIBAHASA

SOALAN: ‘Sediakan payung sebelum hujan’.Tulis sebuah cerita yang menarik bagi menggambarkan peribahasa ini.

Aku tidak berkenan langsung dengan sikap ibu bapaku yang boros berbelanja walaupun aku amat menyayangi mereka. Setiap tahun, ibuku pasti membeli perabot baru untuk menghiasi rumahku. Ada saja alasan yang diberikan ibuku kepada ayah untuk mendapatkan apa yang dihajatinya.Pernah ibuku membelanjakan lebih daripada sepuluh ribu ringgit hanya untuk membeli sofa yang diidam-idamkannya.

Ayahku pula asyik menukar aksesori kereta. Boleh dikatakan setiap bulan ada sahaja aksesori yang ditambah pada kereta Wish kesayangannya itu. Ekzos yang satu dijadikan dua, cat kereta ditukar,cermin digelapkan dan bermacam-macam lagi pengubahsuaian yang dilakukannya.Aku hanya mampu mengelengkan kepala. Kadang-kadang aku tertanya-tanya juga di dalam hati. Adakah ayah dan ibuku menabung wang di bank? Soalan ini sering kali berlegar-legar di kotak fikiranku.

Oleh sebab kesedaran yang tinggi tentang amalan menabung ini, aku mula menyimpan wang sedikit demi sedikit di dalam tabung buluhku.Wang yang kusimpan itu ialah lebihan wang saku yang diberikan oleh ayahku pada setiap awal bulan.Walaupun tidak seberapa, tetapi aku berpegang pada prinsip sedikit-sedikit,lama-lama jadi bukit.

Setiap hari aku membawa bekal ke sekolah untuk menjimatkan perbelanjaan harianku. Selain itu, duit raya yang aku peroleh setiap tahun, aku simpan di dalam bank. Setiap kali aku menatap buku akaunku, pasti senyuman akan terukir di bibirku kerana saban tahun jumlah wang simpananku pasti meningkat.

Malang tidak berbau,tidak kuduga adik perempuan kesayanganku disahkan menghidap penyakit jantung berlubang.Ingin sahaja aku memberikan jantungku kepadanya.Doktor yang merawat adikku memberitahu kami yang adikku memerlukan rawatan segera dan perlu menjalani pembedahan. Kos pembedahan dianggarkan dua puluh ribu ringgit.

Nasib keluargaku bagai jatuh ditimpa tangga kerana ayah dan ibu tiada simpanan di bank. Ayah pula tidak berjaya memohon pinjaman daripada bank kerana sebelum ini ayah telah membuat pinjaman untuk membeli kereta baru. Ibu hanya dapat menyumbangkan dua belas ribu ringgit setelah menggadaikan barang kemas kesayangannya.Masih ada berbaki lapan ribu ringgit yang harus dilunaskan.Dalam kebuntuan, aku teringatkan buku akaun bankku. Aku segera ke bank untuk mengeluarkan wang sebanyak lapan ribu ringgit bagi menampung baki yang masih diperlukan itu.Aku kemudiannya menyerahkan wang itu kepada ayahku. Ayahku memelukku dengan linangan air mata di pipinya. Betapa ketika itu aku berasa amat ber syukur kerana mengamalkan amalan keramat ini.

Adikku kemudiannya telah selamat menjalani pembedahan. Ketika aku melawat adikku di hospital bersama-sama ibu bapaku, mereka menanyakan kepadaku dari mana aku mendapat wang sebanyak itu.Aku hanya tersenyum seraya memberitahu mereka bahawa semua duit yang aku peroleh selama ini, aku simpan kerana aku berpegang pada peribahasa sediakan payung, sebelum hujan.Kulihat mereka terkesima. Barangkali malu ataupun menyesali kesilapan diri.

380 patah perkataan

Hasil penulisan Nur Fatin Najwa 3 Cempaka 2008

151 ulasan:

  1. malang tidak berbau ade x?????

    BalasPadam
    Balasan
    1. nk copy leh??

      Padam
    2. sape nak berjaya copy la. ^_^

      Padam
    3. nak copy ..?

      Padam
    4. Mcm mana nak copy ni? Tak dapat pun :(

      Padam
  2. nk copy boleh??

    BalasPadam
  3. nak copy leh x

    BalasPadam
  4. law copy ley gak ney...!!!

    BalasPadam
  5. sye pon nk kopi gak

    BalasPadam
  6. saya......................................

    BalasPadam
  7. sangat baguuuuussss,nk copy n paste leh x

    BalasPadam
  8. Idea karangan yang baik.

    BalasPadam
  9. nak copy boleh???

    BalasPadam
  10. boleh tak sy nk copy sbb sy punya cikgu suruh cai contoh karangan yg dikarang leh anda

    BalasPadam
  11. sangat menarik.leh copy tak?

    BalasPadam
  12. WE LOVE MALASIA IS AWESOME!!!!!111!!!

    BalasPadam
  13. ada x cerita peribahasa tentang seekor kerbau membawa lumpur,semuanya terpalit dan genggam bara api biar sampai jadi arang...???

    BalasPadam
  14. nak copy bleh x..

    BalasPadam
  15. nak copy......

    BalasPadam
  16. nak tanya !!! karangan peribahasa bertajuk ,Sesal dahulu pendapatan , Sesal kemudian tidak berguna . kaau ade tulis lah

    BalasPadam
  17. tiada ke yang peribahasa bermula dari pendahuluan???

    BalasPadam
  18. nak copy nii .. bg jwpn cepat :)

    BalasPadam
  19. saya nak buat salinan boleh tak?

    BalasPadam
  20. blh sye copy karangan ni

    BalasPadam
  21. nk copy......dh puah nk memikir karangan......copy yg nih je lahh......

    BalasPadam
  22. Nak copy buli ker?

    BalasPadam
  23. Muhammad Hairi Azaki10 Mac 2012 12:12 PTG

    Salam,boleh tak saya nak copy karangan ini sebab saya ingin mencari banyak karangan peribahasa kerana karangan peribahasa ini senang untuk dibuat.

    BalasPadam
  24. nak copy bleh

    BalasPadam
  25. mohon share...

    BalasPadam
  26. aku nak copy jugak lha...puah dah aku pikir..copy jer lha..bley erkk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. copy la..korang ni nak copy xcakap awal2..kan aku dah kene rotan..huahua..

      Padam
    2. padam muka kau..hahaha..

      Padam
    3. Blh saya nk copy.. saya tengah cari contoh karangan..

      Padam
  27. copy okayy :)) thank uoooo..

    BalasPadam
  28. boleh copy tak? *puppy eyes*

    BalasPadam
  29. Nak copy~ =)

    BalasPadam
  30. saya nak copy boleh?thanks

    BalasPadam
  31. nak copy leh x??????thanks

    BalasPadam
  32. Nak copy.....thkx

    BalasPadam
  33. saya copy bleh x

    BalasPadam
    Balasan
    1. nama awk spe?

      Padam
    2. sitti nufurah1 Mei 2014 3:48 PTG

      nma saya sitti nufurah

      Padam
  34. nak salin leh x??????????

    BalasPadam
  35. boleh saya salin..cerita yang sangat bagus...^_^

    BalasPadam
  36. saya suka ngan akak punya peribahasa leps nie bolh sya pakai akak punya peribasa selesai sudh kerja sekolh ku...................

    BalasPadam
  37. Blh tK copy pages karangan yNG pnjNG niE................. iZIN SAYE cOpy PageS aen(

    BalasPadam
  38. boleh copy tk??

    BalasPadam
  39. nak copy bleh tak?

    BalasPadam
  40. can i copy?

    BalasPadam
  41. nak copy blh x

    BalasPadam
  42. nk copy bley??arap dhalalkn..

    BalasPadam
  43. kite pown sama........

    BalasPadam
  44. nk salin leh x?

    BalasPadam
  45. nak copy boleh tak??..

    BalasPadam
  46. nak copy boleh x,saye nak buat keje sklh saye ,saye sklh kt sekolah kebangsaan mempaga 2,di pahang

    BalasPadam
  47. SAYA TAK SUKA LAMAN WEB NI KERANA TAK BAGUS.LEBIH BAIK AWAK PADAM LAMAN WEB INI.

    BalasPadam
  48. nasib junpa karangan ni..ishh

    BalasPadam
  49. ade,"sesat di hujung jalan,kembali ke pangkal jalan"

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa yang kau cakap ni

      Padam
  50. karangan peribahasa nie bagus sangat.....

    BalasPadam
  51. boleh cpy x karangan ni??

    BalasPadam
  52. jln crta nye..best..m.bri impak .s.glintir yg ska hdp bros..n bloh d.jdika tldan..

    BalasPadam
  53. Ada tak karangan peribahasa-ringan sama dijinjing,berat sama dipikul

    BalasPadam
  54. cantik karangan......saya suka saya suka

    BalasPadam
  55. korang ni tak de otak ke tak tahu pikir sendiri nak juga copy
    baca pastu cubalah buat sendiri
    kalaulah semua buku karangan pelajar di dunia ini dikumpul oleh ppd
    nanti mesti sebahagian orang punya karangan mesti sama
    kalau nak juga copy
    tak tahulah suka hati korang

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau xyah lah nk gaduh.mungkin kau pown copy paste
      ayt nie juga
      sukati dioranglah nk copyyyyyyyy
      kenpa kau kisah???????????????????????

      Padam
  56. aslkm. nak mintak copy boleh?

    BalasPadam
  57. assalamualaikum,nk copy bleh

    BalasPadam
  58. salam. . na copy boleyh ta. . ??

    BalasPadam
  59. slm.. nk mntk izn nk copy blh x??

    BalasPadam
  60. nk copyyyyy lehhh xxxxxxxxxxxxxx?????????????

    BalasPadam
  61. nak teh boleh?

    BalasPadam
  62. minta copy boleh?

    BalasPadam
  63. ASSALAMUALAIKUM...
    minta izin nak c0py yea =)

    BalasPadam
  64. sedapnya karangan ini

    BalasPadam
  65. Salam. Mohon keizinan utk jadikan maklumat sbg bahan rujukan saya.

    BalasPadam
  66. nak copy ley..

    BalasPadam
  67. assalamualaikum.saya pelajar tahun 6 ingin meminta izin untuk copy & paste karangan ni.boleh tak? terima kasih...

    BalasPadam
  68. nak copy.... terdesak...

    BalasPadam
  69. nak copy.... nak jdikan panduan sikit sikit,,, boleh?

    BalasPadam
  70. can i copy ? i really need it. my teacher mintak cari karangan peribahasa ni. and i think its suitable for me. karangan ini sangat interesting! i like it. harap diizinkan ya? :)

    BalasPadam
  71. contoh karangan cerita berdasarkan peribahasa dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung tak ada ke? penat saya cari tapi tak jumpa~~

    BalasPadam
  72. assalamualaikum sir, if you don't mind can i copy this esay ? my teacher asked me to make a search in the internet, then i found this and i think this is the one that should copy to.

    BalasPadam
  73. salam nak copy bley x..untuk dijadikan sebagai rujukan

    BalasPadam
  74. salam, mohon copy karangan ini sebagai bahan rujukan saya

    BalasPadam
  75. nak copy boleh?

    BalasPadam
  76. boleh x saya nak copy?

    BalasPadam
  77. boleh tak saya nak copy?

    BalasPadam
  78. boleh copy??

    BalasPadam
  79. mohon share

    BalasPadam
  80. nak copy blh

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak copy blh x
      saya tinggal di pahang
      saya nak wat folio bm

      Padam
  81. nak copy, copy lah, malang tidak berbau

    BalasPadam
  82. nak copy jgak bleh x??

    BalasPadam
  83. salam . nk copy bleh tak ?? :)

    BalasPadam
  84. salam . nk copy bleh tak ?? :)

    BalasPadam
  85. nk copy boley?

    BalasPadam
  86. nk copy boley?

    BalasPadam
  87. nk copy boley?

    BalasPadam
  88. karangan yang berguna kpd semua org.Saya suku dengan karangan ni.Isha

    BalasPadam
  89. nak copy boleh?

    BalasPadam
  90. nk copy leyh ?

    BalasPadam
  91. salam..
    saya nk copy bleh???

    BalasPadam
  92. bolehsaya copy?

    BalasPadam
  93. nk copy baleh tk?

    BalasPadam
  94. assalamualaikum nk copy blh tk?

    BalasPadam
  95. mati tidak akan menyesal , luka tidak akan menyiuk ada tak?????

    BalasPadam
  96. can i copy

    BalasPadam
  97. copy bleh

    BalasPadam
  98. Assalamualaikum nak copy bleh

    BalasPadam
    Balasan
    1. taip Ctrl sekali ngan C

      Padam