Selasa, 19 Julai 2011

Novel Tingkatan 3 (Kanang Cerita Seorang Pahlawan)

Soalan:Ada beberapa golongan masyarakat yang terlibat dalam sesebuah novel. Nyatakan tiga golongan yang terdapat dalam novel yang anda kaji dalam Tingkatan 3 dan kemukakan satu contoh peristiwa yang melibatkan setiap golongan tersebut.

Contoh Jawapan

Novel yang saya kaji dalam Tingkatan 3 ialah Kanang: Cerita Seorang Pahlawan karya Maznan Nordin.Terdapat banyak golongan masyarakat yang digambarkan dalam novel ini

Antara golongan tersebut ialah masyarakat Iban di Sarawak. Golongan ini seperti Kanang digambarkan sebagai masyarakat yang tinggal jauh di pedalaman,kuat berpegang pada adat resam dan pantang larang serta beragama Pagan.

Selain itu, terdapat juga orang Inggeris dalam novel ini. Orang Inggeris seperti Mr. Ford datang ke Sarawak kerana mendapat kontrak untuk membekalkan arang batu. Batu yang berharga ini dikaut dan diangkut dengan menggunakan kapal besar.

Akhir sekali, terdapat juga golongan yang menentang kerajaan digambarkan dalam novel ini.Pihak komunis seperti kumpulan Nam Yat tinggal di hutan dan diburu oleh tentera kerajaan kerana sering membuat kekacauan di negara ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan