Jumaat, 28 Ogos 2009

CONTOH PENGEMBANGAN ISI (5)

SOALAN: Pelajar berusia 18 tahun tidak wajar dibenarkan memasuki pusat-pusat hiburan. Nyatakan pendapat anda tentang pernyataan ini.

(A1)Selain itu,remaja yang di bawah umur mungkin akan terjebak dalam pengambilan najis dadah.
(Apa)

(A2)Hal ini berlaku demikian kerana kebiasaannya terdapat banyak pengedar najis dadah yang akan bertumpu di premis ini untuk mencari mangsa untuk diperdayakan.
(Mengapa)

(A3)Dengan ini,remaja-remaja ini akan berasa teruja untuk mencuba sesuatu yang baru tanpa memikirkan kesan negatif yang akan mereka tanggung selepas ini.
(Kesan)

(A4)Tamsilnya,banyak kes remaja menjadi mangsa kerana pengedar-pengedar tadi telah meletakkan serbuk khayal di dalam minuman mereka.
(Contoh/Bukti)

(A5)Jelaslah bahawa remaja akan mudah terdedah dengan pengaruh najis dadah sekiranya berkunjung ke pusat-pusat hiburan ini.
(Penegasan)

(Sesuai untuk perenggan ketiga selepas isi pertama)

PERENGGAN LENGKAP

Selain itu,remaja yang di bawah umur mungkin akan terjebak dalam pengambilan najis dadah.Hal ini berlaku demikian kerana kebiasaannya terdapat banyak pengedar najis dadah yang akan bertumpu di premis ini untuk mencari mangsa untuk diperdayakan.
Dengan ini,remaja-remaja ini akan berasa teruja untuk mencuba sesuatu yang baru tanpa memikirkan kesan negatif yang akan mereka tanggung selepas ini.Tamsilnya,banyak kes remaja menjadi mangsa kerana pengedar-pengedar tadi telah meletakkan serbuk khayal di dalam minuman mereka.Jelaslah bahawa remaja akan mudah terdedah dengan pengaruh najis dadah sekiranya berkunjung ke pusat-pusat hiburan ini.

Lebih kurang 80 patah perkataan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan