Sabtu, 29 Ogos 2009

CONTOH PENGEMBANGAN ISI (6)

SOALAN:Fenomena tanah runtuh sering berlaku di beberapa buah tempat di negara ini. Bincangkan kesan negatif yang timbul setiap kali fenomena ini berlaku.

(A1) Di samping itu, fenomena ini akan mengakibatkan kemusnahan dan kerosakan harta benda kepada penduduk di sesuatu kawasan yang ditimpa musibah ini.
(Apa)

(A2) Hal ini berlaku demikian kerana kebiasaannya terdapat kawasan petempatan manusia di kawasan berlakunya tanah runtuh tersebut.
(Mengapa)

(A3) Sehubungan dengan itu,tanah runtuh tadi akan mendatangkan kemusnahan yang besar di kawasan yang terlibat.
(Kesan)

(A4) Sebagai contoh, banyak bangunan seperti rumah kediaman,kedai dan kemudahan infrastruktur yang musnah dalam kejadian ini seperti dilanggar geroda.
(Contoh/Bukti)

(A5)Sememangnya jelas bahawa fenomena ini mendatangkan kerugian yang besar kepada penduduk yang kehilangan harta benda dalam kejadian ini.
(Penegasan)

KARANGAN LENGKAP

Di samping itu, fenomena ini akan mengakibatkan kemusnahan dan kerosakan harta benda kepada penduduk di sesuatu kawasan yang ditimpa musibah ini.Hal ini berlaku demikian kerana kebiasaannya terdapat kawasan petempatan manusia di kawasan berlakunya tanah runtuh tersebut.Sehubungan dengan itu,tanah runtuh tadi akan mendatangkan kemusnahan yang besar di kawasan yang terlibat.Sebagai contoh, banyak bangunan seperti rumah kediaman,kedai dan kemudahan infrastruktur yang musnah dalam kejadian ini seperti dilanggar geroda.Sememangnya jelas bahawa fenomena ini mendatangkan kerugian yang besar kepada penduduk yang kehilangan harta benda dalam kejadian ini.

80 patah perkataan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan