Selasa, 2 Oktober 2018


Baru-baru ini anda telah menyertai Perkhemahan Perdana Unit Beruniform.
Ceritakan pengalaman anda sepanjang menyertai perkhemahan tersebut.

Pada minggu yang lepas,saya telah berpeluang mewakili pasukan Kadet Bomba untuk menyertai satu perkhemahan perdana unit beruniform. Pasukan unit beruniform yang terlibat ialah pasukan Pengakap, Kadet Bomba, Kadet Polis, Kadet JPJ  dan Bulan Sabit Merah. Perkhemahan itu diadakan di padang sekolah dan dijalankan selama tiga hari dua malam.
              
                Pada petang Jumaat itu, kami semua berkumpul di padang sekolah.Kami mendengar  taklimat daripada  Komandan Kem  iaitu Cikgu Sahabudin.Selepas itu, kami diagihkan mengikut pasukan uniform masing-masing.Kami kemudian dibekalkan dengan khemah dan diarahkan untuk memasang khemah masing-masing sebelum malam menjelang tiba. Pada sebelah malamnya, kami diarahkan bergotong-royong menyediakan juadah untuk dimakan.

                Pada awal  pagi kami sudah bangun. Kami diarahkan solat Subuh secara berjemaah bagi yang beragama Islam. Selepas itu, kami melakukan senam robik yang diketuai oleh Cikgu Suhaili.Selepas bersarapan kami diarahkan mengemaskan khemah masing-masing.Pada pagi itu diadakan pemeriksaan khemah  paling cantik dan kemas.Khemah pasukan Kadet Polis telah diumumkan sebagai pemenang.

                Selepas itu,satu pertandingan memasak telah diadakan.Semua bahan telah disediakan oleh guru-guru penasihat .Kami diminta memasak nasi,lauk-pauk dan menggoreng ikan dengan menggunakan kayu sebagai bahan bakar.Pemenang dikira berdasarkan keenakan dan susun atur serta hiasan.Kali ini kumpulan saya telah muncul sebagai johan.

                Selepas makan malam,persembahan malam kebudayaan diadakan.Setiap persembahan mengikut unit uniform masing-masing.Antara persembahan adalah seperti nyanyian,tarian,lakonan dan sebagainya.Kali ini kumpulan pengakap menjadi johan dengan persembahan boria yang menarik.

                Keesokan harinya,kami bergotong-royong membersihkan kawasan tapak perkhemahan dan mengambil gambar sebagai kenang-kenangan.Penyampaian hadiah dan sijil turut diadakan kepada para pemenang. Perkhemahan berakhir kira-kira pukul 12.00 tengah hari. Selepas itu,saya  dan  rakan-rakan  pulang dengan perasaan yang gembira. Saya berharap dapat menyertai lagi perkhemahan seperti ini pada masa akan datang.

7 ulasan: