Jumaat, 18 September 2009

ASPEK KAJIAN SASTERA/KOMSAS (2)

WATAK

1)Watak ialah pelaku atau tokoh dalam sesuatu karya yang menggerakkan cerita dengan cara berinteraksi sesama watak dan alam.

2)Dalam sesuatu cerita lazimnya terdapat istilah yang berkaitan dengan aspek watak, iaitu watak utama, watak sampingan, watak bundar, watak pipih, watak dinamik, watak statik, protagonis dan antagonis.

3)Watak pipih  lazimnya tidak kompleks,  tidak berkembang, dan tidak memeranjatkan pembaca.

4)Watak bulat amat menarik kerana watak jenis ini menuju ke pelbagai arah sama ada menambah pengalamannya ,mengubah sikapnya ,dan fizikalnya.

5)Watak dinamik ialah watak yang mengalami pelbagai konflik, persoalan, dan permasalahan dari awal hingga akhir.

6)Watak statik atau kaku tidak mengalami apa-apa perubahan, perkembangan, dan tidak bergerak.

7)Watak yang berperanan amat penting disebut watak utama. Watak yang kurang penting dalam cerita disebut watak sampingan.

8)Watak protagonis ialah watak utama dalam sesebuah cereka. Watak ini tidak semestinya orang yang baik, tampan, dan berperikemanusiaan. Dia mungkin diktator,koruptor,penjenayah,dan sebagainya.

9)Watak antagonis menjadi penentang atau lawan kepada watak protagonis.


PERWATAKAN

1)Perwatakan pula ialah pelukisan tentang watak dari aspek luaran dan dalaman.

2)Pelukisan watak itu boleh dilakukan secara langsung atau secara tidak langsung olen pengarang melalui aksi,tutur kata atau watak-watak berkenaan.

3)Sifat perwatakan digambarkan melalui tindak-tanduknya, cara berfikir, cara bercakap, rupa paras, fizikalnya, kepercayaannya dan ideologi, serta gambaran perasaan seseorang atau watak itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan