Sabtu, 5 September 2009

CONTOH PENGEMBANGAN ISI (9)

Kebelakangan ini gejala buli sering berlaku di sekolah-sekolah.Huraikan langkah-langkah yang boleh diambil bagi mengatasi masalah ini.

(A1)Di samping itu,hukuman yang lebih berat sepatutnya dikenakan ke atas pelajar-pelajar yang terlibat dengan gejala ini.
(Apa)

(A2)Hal ini berlaku demikian kerana, hukuman yang dikuatkuasakan di sekolah-sekolah pada masa ini agak longgar dan dipandang remeh oleh pelajar-pelajar ini.
(Mengapa)

(A3)Dengan ini, pelajar akan berasa takut untuk melakukan perbuatan membuli ini kerana takut dikenakan hukuman yang berat.
(Kesan)

(A4)Tamsilnya,pelajar yang terlibat hendaklah dikenakan hukuman sebat dan dibuang sekolah sekiranya mengulangi perbuatannya lagi.
(Contoh)

(A5)Sememangnya hukuman yang berat pastinya akan menggerunkan para pelajar untuk melakukan gejala yang tidak sihat ini.
(Penegasan)

PERENGGAN LENGKAP

Di samping itu,hukuman yang lebih berat sepatutnya dikenakan ke atas pelajar-pelajar yang terlibat dengan gejala ini.Hal ini berlaku demikian kerana, hukuman yang dikuatkuasakan di sekolah-sekolah pada masa ini agak longgar dan dipandang remeh oleh pelajar-pelajar ini.Dengan ini, pelajar akan berasa takut untuk melakukan perbuatan membuli ini kerana takut dikenakan hukuman yang berat.Tamsilnya,pelajar yang terlibat hendaklah dikenakan hukuman sebat dan dibuang sekolah sekiranya mengulangi perbuatannya lagi.Sememangnya hukuman yang berat pastinya akan menggerunkan para pelajar untuk melakukan gejala yang tidak sihat ini.

80 patah perkataan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan