Rabu, 9 September 2009

CONTOH PENGEMBANGAN ISI (10)

Masalah gejala sosial dalam kalangan remaja semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Pada pendapat anda,apakah langkah-langkah yang boleh diambil bagi mengatasi masalah ini?

A1)Antara langkah yang boleh diambil bagi mengatasi masalah ini ialah ibu bapa perlulah mengawal pergerakan anak-anak mereka.

A2)Hal ini berlaku demikian kerana, pada masa ini kebanyakan ibu bapa terlalu memberi kebebasan dan seterusnya memberi kepercayaan yang penuh atas apa jua tindakan yang dilakukan oleh anak-anak mereka.

A3)Natijahnya,kedapatan anak-anak remaja ini yang telah menyalahgunakan kepercayaan yang telah diberikan oleh ibu bapa kepada mereka.

A4)Tamsilnya,anak-anak ini akan melakukan apa sahaja perkara negatif yang terlintas pada fikiran mereka dan kerap berbohong bagi mengaburi mata kedua-dua ibu bapa mereka kerana mereka mengetahui bahawa ibu bapa mereka akan mempercayai sepenuhnya diri mereka.

A5)Sememangnya kawalan daripada ibu bapa amat diperlukan bagi membendung gejala sosial ini daripada terus menular.

PERENGGAN LENGKAP

Antara langkah yang boleh diambil bagi mengatasi masalah ini ialah ibu bapa perlulah mengawal pergerakan anak-anak mereka.Hal ini berlaku demikian kerana, pada masa ini kebanyakan ibu bapa terlalu memberi kebebasan dan seterusnya memberi kepercayaan yang penuh atas apa jua tindakan yang dilakukan oleh anak-anak mereka. Natijahnya,kedapatan anak-anak remaja ini yang telah menyalahgunakan kepercayaan yang telah diberikan oleh ibu bapa kepada mereka.Tamsilnya,anak-anak ini akan melakukan apa sahaja perkara negatif yang terlintas pada fikiran mereka dan kerap berbohong bagi mengaburi mata kedua-dua ibu bapa mereka kerana mereka mengetahui bahawa ibu bapa mereka akan mempercayai sepenuhnya diri mereka.Sememangnya kawalan daripada ibu bapa amat diperlukan bagi membendung gejala sosial ini daripada terus menular.

90 patah perkataan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan