Sabtu, 12 September 2009

CONTOH PENGEMBANGAN ISI (11)

Kebelakangan ini kejadian jenayah semakin berleluasa di negara kita. Huraikan cara-cara yang boleh diambil untuk mengurangkan kejadian jenayah ini.

A1)Selain itu, penguatkuasaan undang-undang negara hendaklah dipertingkatkan.
(Apa)

A2)Hal ini berlaku demikian kerana negara kita sebenarnya mempunyai undang-undang jenayah yang mencukupi tetapi kekurangan anggota polis untuk menguatkuasakannya.
(Mengapa)

A3)Dengan ini,anggota polis dapat menjalankan tugas dengan lebih berkesan kerana kawasan rodaan mereka akan menjadi lebih kecil dan memudahkan tugas untuk mengawasinya.
(Kesan)

A4)Sebagai contoh,bilangan anggota polis dan kakitangan kehakiman hendaklah ditambah seiring dengan pertambahan penduduk di negara kita.
(Contoh)

A5)Sememangnya dengan peningkatan penguatkuasaan undang-undang akan dapat memberi impak yang diharapkan bagi mengurangkan jenayah di negara kita.
(Penegasan)

PERENGGAN LENGKAP

Selain itu, penguatkuasaan undang-undang negara hendaklah dipertingkatkan. Hal ini berlaku demikian kerana negara kita sebenarnya mempunyai undang-undang jenayah yang mencukupi tetapi kekurangan anggota polis untuk menguatkuasakannya.Dengan ini,anggota polis dapat menjalankan tugas dengan lebih berkesan kerana kawasan rondaan mereka akan menjadi lebih kecil dan memudahkan tugas untuk mengawasinya.Sebagai contoh,bilangan anggota polis dan kakitangan kehakiman hendaklah ditambah seiring dengan pertambahan penduduk di negara kita.Sememangnya dengan peningkatan penguatkuasaan undang-undang akan dapat memberi impak yang diharapkan bagi mengurangkan jenayah di negara kita.


78 patah perkataan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan