Isnin, 7 September 2009

CONTOH PENGEMBANGAN ISI (10)

SOALAN:Hampir setiap hari media massa membuat liputan tentang peningkatan kadar kemalangan jalan raya. Cadangkan langkah-langkah yang boleh diambil bagi menanganinya.

A1) Antara langkah yang boleh diambil adalah dengan menyediakan sistem jalan raya yang baik dan teratur.
(Apa)

A2) Hal ini berlaku demikian kerana pada masa ini terdapat banyak jalan raya yang ada di negara kita dalam keadaan yang boleh membahayakan pengguna seperti berlubang, sempit, bengkang-bengkok dan sebagainya.
(Mengapa)

A3) Dengan pembaikan yang dilakukan sudah pasti akan memberi keselesaan dan mengurangkan risiko kemalangan kepada pengguna semasa memandu di jalan raya.
(Kesan)

A4) Sebagai contoh, jalan raya yang sempit hendaklah dilebarkan manakala jalan yang berlubang perlu ditampal dengan segera.
(Contoh)

A5)Sememangnya langkah menyediakan sistem jalan raya yang baik akan dapat mengurangkan risiko yang sentiasa dihadapi oleh pengguna-pengguna jalan raya pada masa ini.
(Penegasan)

PERENGGAN LENGKAP

SOALAN:Hampir setiap hari media massa membuat liputan tentang peningkatan kadar kemalangan jalan raya. Cadangkan langkah-langkah yang boleh diambil bagi menanganinya.

Antara langkah yang boleh diambil adalah dengan menyediakan sistem jalan raya yang baik dan teratur.Hal ini berlaku demikian kerana pada masa ini terdapat banyak jalan raya yang ada di negara kita dalam keadaan yang boleh membahayakan pengguna seperti berlubang, sempit, bengkang-bengkok dan sebagainya.Dengan pembaikan yang dilakukan sudah pasti akan memberi keselesaan dan mengurangkan risiko kemalangan kepada pengguna semasa memandu di jalan raya.Sebagai contoh jalan raya yang sempit hendaklah dilebarkan manakala jalan yang berlubang perlu ditampal dengan segera.
Sememangnya langkah menyediakan sistem jalan raya yang baik akan dapat mengurangkan risiko yang sentiasa dihadapi oleh pengguna-pengguna jalan raya pada masa ini.

90 patah perkataan

ISI CADANGAN YANG LAIN

1. Membuat perancangan bandar yang teratur.
Contoh: Mengelakkan laluan penting merentasi bandar.

2. Penguatkuasaan undang-undang.
Contoh: Hukuman berganda bagi mereka yang melakukan kesalahan yang berulang.

3. Zon khas.
Contoh: Zon jalan kaki/motor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan