Khamis, 17 September 2009

LAWAK BILIK GURU(19)

Kisah ini adalah kisah benar yang berlaku dalam hidupku beberapa tahun yang lalu. Kisah tragis yang membawa aku ke kota raya ini. Aku mengenali Farhana sejak kecil lagi.Kami tinggal berjiran. Rumahnya hanya selang tiga buah rumah dari rumahku. Dialah rakan sepermainanku.Dialah temanku ke sekolah. Walaupun usiaku tiga tahun lebih tua daripadanya, itu tidak menghalang untuk kami sama-sama mengulangkaji pelajaran. Kalau tidak di rumahku, pasti di rumahnya. Ayah dan ibu kami tidak pernah menghalang hubungan kami.

Hubungan kami sejak kecil berlarutan hingga dewasa. Semakin lama kami semakin akrab.Akhirnya aku akur yang sebenarnya aku sangat menyintai dia. Farhana, aku terlalu menyintaimu!". Hanya itu yang bermain difikiranku setiap hari. Pada suatu hari pada hari lahirnya, aku telah menghadiahkannya sebuah kek yang kubuat sendiri khas untuknya. Dia sangat terharu dengan pemberianku yang sungguh istimewa itu. Aku telah berterus-terang dengannya mengenai perasaan cintaku padanya dan hasratku untuk melamarnya. Ternyata aku tidak bertepuk sebelah tangan. Dia juga sangat menyintaiku. Kami telah sepakat untuk membina mahligai bahagia.

Hasrat murniku telah kusuarakan kepada bonda tercinta.
"Ibu, Syah nak tanya sikit boleh tak?". Aku memulakan bicara, sebaik saja selesai menikmati makan malam.
"Apa dia sayang?"balas ibuku lembut.
"Syah rasa.........Syah nak kahwinlah bu........",dengan perlahan aku suarakan apa yang terpendam. Aku hanya tunduk menanti reaksi ibu.
"Betul ke ni Syah? Gadis bertuah mana yang jadi pilihan Syah tu?".
Aku jadi lebih serba-salah. Perlukah aku berterus-terang sekarang? Ah, aku mesti mencuba.
"Syah nak kawin dengan Farhana." Aku semakin pasrah, apa nak jadi-jadilah.

Tiba-tiba pinggan yang ibuku tatang sedari tadi jatuh berderai.
"Kau dah gila ke Syah? Kau sedar tak apa yang kau cakap ni? Kau sedar tak kita ni siapa, dia tu siapa?" tempik ibuku memecah kesunyian.
Tak pernah aku lihat ibuku semarah itu selama hidupku.
"Tapi ibu, Syah sayangkan dia.Syah tak sanggup nak berpisah dengan dia. Sejak kecil lagi Syah berkawan dengan dia, salah ke kalau Syah nak kawin dengan dia?".
Aku cuba memujuk.
"Tidak! Kau jangan nak jadi anak derhaka Syah! Ibu tak rela!".
" Tapi ibu.......".
"Tiada tapi-tapi lagi, kau mesti putuskan hubungan dengan dia.........", suara ibu semakin perlahan.
"Dari kecil ibu bela kau Syah, tak pernah ibu bantah apa saja permintaan kau nak. Tapi kali ini, tolonglah faham. Kita ni kambing Syah.Kau sedar tak yang kita ni kambing?Mana boleh kambing kahwin dengan ayam?". Air mata ibu jatuh berderai. Aku hanya terkedu, memang benar kata-kata ibu. Aku pasrah. Farhana.Aku tetap sayang padamu,walaupun kau dilahirkan sebagai seekor ayam.

Pengajaran:Sedarlah siapa diri kita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan